Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Almanya'da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olup olmamasına belki ileride Türk halkının karar vereceğini söyledi.

Elvan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Berlin Şubesi tarafından Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen toplantıda, AB sürecinde Türkiye'nin mevzuat uyumu konusunda çok önemli ilerlemeler sağlandığını, kendi müktesebatını, AB müktesebatına uyarlama konusunda inanılmaz çalışmalar yaptığını ve bunları gerçekleştirdiğini ifade etti.

''Ancak bizim yapmış olduğumuz bu gayret, çaba ve çalışmalar karşısında AB'nin bize aynı sadakatle karşılık verdiğini söylemem mümkün değil'' diyen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''AB'ye üye olup olmamasına belki AB kadar Türk halkı karar verecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları karar verecektir. Belki bir gün AB ve Avrupa ülkeleri şunu söyleyecektir; 'Bir an evvel Türkiye olarak gelin Avrupa Birliği'ne üye olun. Tam üye olarak sizi alalım' diyeceklerdir. Ama o noktada bu kararı yine Türk halkı verecektir. Bu noktada biz AB'ye üye olma konusundaki çalışmalara devam edeceğiz.''
Teknik açıdan önemli gelişmeler sağlanmasına rağmen siyasi alandaki engellemelerin hiçbir zaman Avrupa'nın yararına olmadığını ifade eden Elvan, bundan sonra da olmayacağını vurguladı.
Birleşmenin, bütünleşmenin, kültürel çeşitliliğin hem Avrupa'yı hem de Türkiye'yi güçlendireceğine inandıklarına ve bu doğrultuda hareket ettiklerine işaret eden Elvan, ''Anacak özellikle Avrupa'da sağcı ve ırkçı akımların çok yoğun bir şekilde faaliyet göstermeleri bunların daha da güçlenme yönünde çaba sarf etmeleri belki buradaki siyasilerin Türkiye'ye karşı daha farklı bakış açısı izlemelerine neden olmuş olabilir. Ama biz hiçbir zaman kendi bildiğimiz doğruların dışına çıkmadık, bundan sonra da çıkmayacağız'' diye konuştu.


-Gerçekleştirilen reformlar
Türkiye'de son 12 yıllık süreçte AK Parti döneminde Türkiye'de önemli gelişmeler yaşandığını ve Türkiye'nin milli gelirinin yaklaşık 4 kat arttığını belirten Elvan, bunun dünyada ender görülebilecek bir oran olduğunu kaydetti.

Demokratikleşme ve ekonomik alanda gerçekleştirilen reformların Türkiye'nin büyümesine ve gelişmesine katkılar sağladığına dikkati çeken Elvan, ''Biz hiçbir zaman demokratikleşmeyi ekonomik ve sosyal alandaki kalkınmadan gelişmeden farklı görmedik. Hep bu iki alanı birlikte değerlendirdik ve Türkiye'nin gelişmesine de bu iki unsurun iki parametrenin birlikte çalışması halinde Türkiye'nin gelişebileceğini ve büyüyebileceğine inandık. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor'' ifadelerini kullandı.
Avrupa'daki çok sayıdaki firma ve girişimcinin Türkiye'de yatırımları bulunduğunu ve en çok yatırımı olan ülkenin de Almanya olduğunu ifade eden Elvan, Türkiye'nin yatırım açısından, girişimci açısından oldukça pozitif bir atmosfere sahip olduğunu, bu süreci devam ettirme konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

''Biz Almanya'yı hep dost olarak gördük. Almanya ile gerçekten bir çok alanda işbirliği yapabileceğimizi, ekonomik açıdan üçüncü ülkelere yönelik olarak çok önemli çalışmalar gerçekleştirebileceğimize inandık'' diyen Elvan, Türkiye'nin bu ilişkinin daha da güçlenmesini istediğini belirtti.

''Biz diğer ülkeleri kendimize rakip olarak görmüyoruz'' ifadesini kullanan Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İşbirliğinden güç doğar. Daha güçlü olursunuz ve işbirliğinde olursanız diğer ülkelere karşı daha fazla rekabet gücünüz olur. Ama zaman zaman kişisel bazda zaman zaman belirli kesimlerin yönlendirmeleriyle değişik şekillerde hükümetimize, Başbakanımıza karşı karalama kampanyaları söz konusu olabilir. Tabi bunları bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bu tür gerçekle bağdaşmayan, bilgileri basın kanalıyla servis edilmesini doğru olduğunu da düşünmüyoruz. Gerçekler ne ise her zaman biz bu gerçeklerden yanayız. Özellikle Sayın Başbakanımızın Köln'e yapacağı ziyareti Soma'daki yaşanan, gerçekten trajik, hepimizi üzen, derinden yaralayan kazayla ilişkilendirmeye çalışmaları, Avrupa Parlamentosu'na yönelik yapılacak olan seçimlerle ilişkilendirmeye çalışmaları tamamıyla gerçek dışı olan hadiselerdir.''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln programının çok önceden planlandığını, özellikle UETD'nin 10| yıl çerçevesinde çok önceden planlanmış bir ziyaret olduğuna işaret eden Elvan, Başbakan Erdoğan'ın bu ziyareti gerçekleştireceğini ifade etti.

Bakan Elvan, ''Elbette bu süreç içerisinde bizi karalamaya çalışan bize karşı değişik şekillerde kampanyalar yürüten kesimler olmadı mı, oldu. Hem içeride oldu hem dışarıda oldu. Ama biz onlara aldırmadan bu ülkenin gelişmesi kalkınması için var gücümüzle Başbakanımızın önderliğinde, liderliğinde devam ediyoruz'' diye konuştu.


-''Bizim hedefimiz Edirne'den Kars'a kadar uzanan güzergahı hızlı trenle geçmek''
Türkiye'de "devrim" niteliğinde çalışmalar yapıldığını vurgulayan Elvan, bu kapsamda önemli projelere imzalar atıldığını ve atılmaya devam edeceğini ifade etti.

İstanbul ile İzmir arasındaki otoyolun yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını ve devletten bir kuruş para çıkmadığını anlatan Elvan, Türkiye'de istikrar ve hükümete güven olmaması durumunda bu yatırımların olmayacağına işaret etti.
İstanbul ile Bursa arasındaki otoyolu, İstanbul'da inşa edilecek havalimanı ve Eskişehir-İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) gibi bir çok projeyi de örnek olarak veren Elvan, ''Bizim hedefimiz Edirne'den Kars'a kadar uzanan güzergahı hızlı trenle geçmek'' dedi.

Hava trafiği açısından yolcu sayısı itibariyle dünyanın en hızlı gelişen ilin İstanbul olduğunu, geçen yıl İstanbul'daki hava trafiğindeki artış oranının yüzde 16, bu oranın bir önceki yılda yüzde 30'a yaklaştığını ifade eden Elvan, şunları söyledi:
''THY bugün yolcu sayısı itibariyle Lufthansa'yı geçmiş durumda. Hızla büyümeye devam ediyor. Bunlar bizim için gurur vesilesi olabilecek hususlar. Bu arada tabi ki içeride ve dışarıda bizim gelişmemizden büyümemizden rahatsız olan kesimler her zaman olacak ama biz işimize bakacağız. Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bizim işimiz, bizim hedefimiz, bu ülkeyi kalkındırmak, ülkemizi kalkındırmak, ülkemizi geliştirmek. Avrupa'daki ülkelerin standardı ne ise özellikle güçlü gelişmiş ülkelerin standardı neyse o standartlara ulaşmak ve biz ulaşacağız. Bunda da kararlıyız. Bizi hiçbir kesim, hiçbir ülke bizim gelişmemizi engelleyemeyecek. Bundan emin olunuz. Halkımızın desteği sürdüğü müddetçe ki güçlü bir desteği var kimse bizi yolumuzdan çeviremez. Biz ilerlemeye devam edeceğiz.''
Uluslararası Uzay ve Havacılık Fuarı (ILA) vesilesiyle Berlin'de bulunan Bakan Elvan, yarın da ILA'da bazı görüşmeler yaptıktan sonra Leipzig kentinde düzenlenecek Uluslararası Ulaştırma Formu'na katılacak.
Kaynak: AA