Gaziantep'te 'Suç Önleme Teknikleri Eğitimi' Düzenlendi

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi'nin ikinci aşaması kapsamında pilot il seçilen Gaziantep'te, "Suç Önleme Teknikleri Eğitimi" düzenlendi.

Vali Erdal Ata, bir otelde düzenlenen eğitimin açılışında, yeryüzünde insanlık var olduğundan beri güvenliğin en temel ihtiyaçlardan biri olarak sürekli önemini koruduğunu söyledi.

Bu kapsamda yürütülen projeyi, iç güvenlik birimleri ile vatandaş ve sivil toplum arasındaki ilişkileri belirgin kurallara bağlayarak iç güvenlik hizmetlerinin kalitesini ve vatandaş memnuniyetini artırmayı hedeflediğini belirten Ata, eğitimde, Türkiye'de sivil gözetime yönelik geliştirilen yeni önleme yöntemlerinin detaylı olarak ele alınacağını ifade etti.

Ayrıca, yerel önleme ve güvenlik kurullarına ilişkin deneyimlerin de paylaşılacağını vurgulayan Ata, "Pilot il olan Gaziantep'in projeye önemli veriler taşıyacağına ve gelecekte örnek uygulama için iyi bir model şehir görüntüsü sunacağını umuyorum. Proje, iç güvenlik sektörünün sivil gözetim projesinin geliştirilmesi ile Türkiye'deki iç güvenlik hizmetlerinin Avrupa Birliği norm ve standartlarına uyumla hale getirilmesini hedeflemektedir" dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Leyla Şen de kalkınmışlık ve refah düzeyleri ne olursa olsun ülkelerin ve bireylerin karşılaştıkları güvenlik sorunları ve onların karşısında geliştirilen güvenlik politikalarının gittikçe karmaşık hale geldiğini söyledi.

Güvenliği sağlamada temel aktörün devlet olduğunu belirten Şen, "Yerel önleme ve güvenlik kurullarını hayati önem taşıyan bir pilot çalışma olarak görüyoruz" diye konuştu.

Çalışmadan beklentilerinin, il temsilcileri ve il yöneticilerinin yol göstericiliğini kamu yönetiminin işleyen bir parçası haline getirmek olduğuna işaret eden Şen, "Tabi bunu sadece Türkiye boyutuyla değil, eğer başarabiliyorsak bunu talep eden diğer ülkelere de Türkiye modeli olarak anlatabilmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu ise projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini ve UNDP'nin teknik desteği ile İçişleri Bakanlığınca yürütüldüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche ile Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan projeyle ilgili sunum yaptı.
Kaynak: AA