Hindistan'da Mahkeme, Gandi'nin Katillerinin Serbest Bırakılmasını Askıya Aldı

Hindistan'da Temyiz Mahkemesi, eski Başbakan Rajiv Gandi'nin katillerinin serbest bırakılmasını askıya aldı.

Mahkeme, iki gün önce ölüm cezaları müebbete çevrilen mahkumları serbest bırakma kararı alan Tamil Nadu eyaleti hükümetinden, Tamil Kaplanları üyesi üç kişiyi cezaevinde tutmasını istedi.
Federal hükümet de eyalet yönetiminin, eski başbakanın katillerine verilen cezayı azaltma yetkisine sahip olmadığını açıkladı.

Başbakan Manmohan Singh, Tamil Nadu eyaleti hükümetinin Gandi'nin katillerinin serbest bırakılması için aldığı kararın yasal olmadığını vurguladı.
Singh, "Rajiv Gandi suikastı, aslında Hindistan'ın ruhunu hedef alan bir saldırıydı. Hindistan tarihinin en önemli liderlerinden birinin, eski bir başbakanın katillerinin serbest bırakılması, adalet ilkeleri ile çelişmektedir. Hiçbir hükümet ya da siyasi parti, terörle mücadelede yumuşak davranamaz" dedi.

Tamil Nadu eyaleti Başbakanı J Jayalalithaa, dün yaptığı açıklamada, ölüm cezaları müebbede çevrilen suikastçıların anayasal haklar çerçevesinde serbest bırakılacağını belirtmişti.
Salı günü Temyiz Mahkemesi, 1991'de Gandi'ye suikast düzenlemekten hüküm giyen Santhan, Murugan ve Perarivalan'ın af taleplerinin 11 yıl boyunca "herhangi bir gerekçe gösterilmeden" ertelendiğine dikkati çekerek, idam cezalarının ömür boyu hapse çevrilmesine hükmetmişti.
Annesi eski başbakan Indra Gandi'nin 1984'te bir suikasta kurban gitmesinin ardından Hindistan Ulusal Kongresi Partisi'nin liderliğini üstlenen Rajiv Gandi, 31 Ekim 1984'te başbakan seçilmişti.
1987'de Tamil Kaplanları'na savaş açan Sri Lanka'ya Hindistan Barış Gücü gönderen Gandi, 21 Mayıs 1991'de Sriperumbudur'daki seçim mitinginde Tamil bir intihar bombacısı tarafından düzenlenen saldırıda yaşamını yitirmişti.
Saldırıyı planlayan Murugan, Santhan ve Perarivalan, 1998'te idama mahkum edilmiş, ölüm cezaları 1999'da üst mahkeme tarafından da onanmıştı.
Dönemin devlet başkanından af isteyen suikastçıların talebi reddedilmişti. Hükümetin, suikastçıların af talebini sürüncemede bırakması üzerine konu, 2012'de Temyiz Mahkemesi'ne taşınmıştı.

Kaynak: AA