Tam Buğday Ekmeğinin Teşviki ve Ekmek İsrafının Önlenmesi

Yalova Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, "Evlerde, kamu kurumlarında ve toplu tüketim yapılan kuruluşlarda tam buğday ekmeğinin teşvik edilmesi ve ekmek israfının önlenmesine yönelik önlemler alınmalıdır" dedi.

Dedecan, yaptığı yazılı açıklamada, temel besin maddesi olan ve herkes tarafından tüketilen ekmeğin, karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olduğunu, ülkede kişi başına günde yaklaşık 400-450 gram ekmeğin tüketildiğini ifade etti.

Topluma daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla tam buğday ekmeğinin tüketilmesin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Dedecan, "Tam tahıl ürünü içeren besinler zengin birer posa kaynağıdır. Posa, kabızlığı önler, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi oluşturduğundan 'obezite' ile mücadelede de önemlidir" ifadesini kullandı.
Ülkede sıklıkla tüketilen bir besin olmasına karşın ekmeğin israf oranı konusunda çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Dedecan, şunları kaydetti:
"Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından ekmek israfı konusunda yapılan araştırma sonucunda ülkemizde günde 25 bin 295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu oran günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk gelmektedir. Günde tüketilen ekmek sayısı 95 milyon adet iken bu sayının 6 milyonu israf edilmektedir. İsrafın ülkemize ekonomik yükü ise 1,5 milyardır. Evlerde, kamu kurumlarında ve toplu tüketim yapılan kuruluşlarda tam buğday ekmeğinin teşvik edilmesi ve ekmek israfının önlenmesine yönelik önlemler alınmalıdır. Bu kapsamda evlerde, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmek derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalıdır. Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, kuruyan ekmekler israf edilmemeli, bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında değerlendirilmelidir. Toplu tüketim yerleri olan, hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde de ekmek israfını önlemek amacıyla, üretimin talebe göre planlanması, raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi, ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanması, toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi önemlidir. Ayrıca hayvan beslenmesinde de ekmeğin kullanılmaması da alınacak önlemler arasındadır.''
Kaynak: AA