Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali

Türkiye Vodafone Vakfı'nın "Teknoloji Hayatın Hizmetinde" vizyonuyla engelsiz yaşŸam merkezi olarak faaliyet gösteren DüşŸler Akademisi KaşŸ, Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali'ne ev sahipliğŸi yaptı.

Vodafone Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye Vodafone Vakfı engellilerin hayata eşŸit katılımına katkıda bulunmaya yönelik çalışŸmalarını sürdürüyor. Haziran ayında Türkiye Vodafone Vakfı'nın ana desteğŸi ile Antalya'nın KaşŸ ilçesinde Türkiye'nin en büyük engelsiz yaşŸam merkezi olarak kurulan DüşŸler Akademisi KaşŸ, Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali gerçekleşŸtirdi.
Avrupa Hayat Boyu ǖğŸrenme Akademisi (ELLA), Alternatif YaşŸam DerneğŸi (AYDER), DüşŸler Akademisi KaşŸ ve IBETH EğŸitim ve Toplumsal Hizmetler sponsorluklarında gerçekleşŸen festivale Antalya BüyükşŸehir Belediyesi, KaşŸ Belediyesi ve KaşŸ KaymakamlığŸı da destek verdi. 4 gün süren festival boyunca resim, heykel, drama, fotoğŸraf, jonglörlük atölyeleri ve konserler düzenlendi.

Engelli ve engelsiz bireyler arasında alışŸılagelmişŸ rol dağŸılımını tersine çevirmeyi ve engellilerin becerilerine yönelik farkındalık yaratmayı amaçlayan festival kapsamında gerçekleşŸtirilen sanat ve spor konulu tüm atölyelerde, engelli bireyler engelsiz katılımcılara eğŸitmenlik yaptı. Gün boyunca düzenlenen resim, heykel, drama, fotoğŸraf, jonglörlük atölyeleri; ritim, vokal, dans, tiyatro, binicilik aktiviteleri ve konserler, katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşŸattı. Festivalin finali, KaşŸ Meydanı'nda DüşŸler Akademisi müzik grubu Social Inclusion Band'in ana sahnesiyle Türkiye ve Almanya'dan katılan ve engelli gençlerden oluşŸan tüm müzik gruplarının yer aldığŸı özel bir gece ile yapıldı. Türkiye'den Social Inclusion Band'in yanı sıra Tomurcuk Vakfı Ritim Grubu ile yerel bir akordeon grubunun sahne aldığŸı gecede, Almanya'dan Saitenwind ve Ibees grupları da performanslarıyla izleyenlere coşŸkulu anlar yaşŸattı.
Açıklamada görüşŸlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu BaşŸkanı Hasan Süel, Vodafone Türkiye olarak engelli olmanın, insan olma halinin doğŸal bir parçası olduğŸuna inandıklarını belirterek, şŸunları kaydetti:
"Bu konuda devletin ve sivil toplum örgütlerinin desteğŸi ve işŸbirliğŸine büyük önem veriyoruz. DüşŸler Akademisi bu yaklaşŸımla hayata geçirilmişŸ ve sürdürülen bir projedir. DüşŸler Akademisi KaşŸ ise bu seneki sosyal yatırımlarımız arasında öncelikli yere sahip. DüşŸler Akademisi AtaşŸehir tesisiyle İstanbul ve başŸka illerden pek çok katılımcıya ulaşŸıyorduk, ulaşŸmaya da devam edeceğŸiz. KaşŸ merkezi ile birlikte sadece tüm Türkiye genelindeki engelli bireylere doğŸa dostu bir ortam sunmakla kalmadık dünyanın diğŸer ucundan engelli gençlerimize de kucak açtık. Engelli bireyler, DüşŸler Akademisi KaşŸ'ta Akdeniz coğŸrafyasının sağŸladığŸı tüm doğŸal aktivitelerden faydalanabiliyorlar. Sosyal ve sanat eğŸitimlerinin dışŸında, su sporlarından ekolojik tarıma, çok genişŸ yelpazede faaliyetlerle kendilerini gelişŸtirebiliyorlar. Bu kapsamda, DüşŸler Akademisi KaşŸ'ın Engelsiz Müzik ve Sanat Festivali için ideal bir ortam sunduğŸuna inanıyor, festivalin uzun ömürlü olmasını temenni ediyoruz."
AYDER BaşŸkanı Ercan Tutal da dünyada ve Türkiye'de engellilik sorununun çözüme ulaşŸtırılabilmesi için imece usulü çalışŸılması, devlet, özel sektör ve sivil toplumun işŸbirliğŸi yapması gerektiğŸini ifade ederek, "DüşŸler Akademisi'ni isteyen herkesin sanat yapabileceğŸi, sanatçılardan sanat eğŸitimi alabileceğŸi alternatif bir platform olarak oluşŸturduk. Türkiye'de başŸlayan çalışŸmalarımızın başŸarısı yelpazeyi Avrupa'ya kadar genişŸletti. DüşŸler Akademisi'ni tüm Türkiye'ye ve dünyaya yayacak açılımı KaşŸ'ta başŸlattık. Herkesin rahatça ve özgürce girebilmesi için DüşŸler Akademisi KaşŸ'ın girişŸine özellikle kapı koymadık" değŸerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de bir ilk olan bu festival aracılığŸıyla kapıların dünyanın dört bir yanından gelen engelli gençlere açmanın ve onlarla beraber neler yapabileceklerini göstermişŸ olmanın mutluluğŸunu yaşŸadıklarını aktaran Tutal, "ǖnümüzdeki yıl daha büyük katılımlı bir etkinlik hedefliyoruz. İlerleyen dönemde ise festivale başŸka ülkelerde ev sahipliğŸi yaparak konsepti uluslararası bir boyuta taşŸıyabileceğŸiz. Türkiye'de engelsiz yaşŸam mümkün, ancak bunu birlik olarak gerçekleşŸtirebiliriz. Bu birliğŸin çok güzel bir örneğŸini oluşŸturduğŸumuza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
 
Kaynak: AA