Çukurova'da İşgal ve Savaş Günleri' Sergisi

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Fransa'nın Adana'yı işgal kartpostal fotoğrafları sergisini açtı.

Çukurova'da İşgal ve Savaş Günleri' Sergisi

Yurtsever, Fransızların Adana’yı işgali ile ilgili olarak yaklaşık 100 kartpostal fotoğrafı kaynak olarak kullanarak “Çukurova'da İşgal ve Savaş Günleri" konulu fotoğraf sergisini Adana Büyükşehir Belediyesi Abidin Dino Parkı önünde açtı.

Sergiyle ilgili bilgi veren Yurtsever, Aralık 1918 tarihi içinde başlayarak 5 Ocak 1922 tarihine kadar süren Fransa’nın Çukurova’yı işgalinde yaşanan olayları yansıtan çok sayıda kartpostal fotoğraf gördüğünü belirterek, "Fransa’nın Kilikya işgal yönetimi tarafından Adanalı Yahudi fotoğrafçı Gaston Mizrahi’nin hem fotoğraf çekimine ve hem de baskı yapmasına izin ve destek vermiş olmasının sonucu olarak işgali başından sonuna kadar aydınlatan fotoğrafların çekildiği anlaşılıyor" dedi.

Adana’nın işgalini gerçekleştiren Fransız yönetimi adına Aralık 1919 tarihi içinde önemli olaylar yaşandığını belirten Yurtsever, şöyle devam etti:
"2 Aralık 1919 tarihinde General Dufyo Adana’ya geldi. Arkasından Fransız İşgal yönetimi Başkumandanı General Guro’da 10 Aralık 1919 tarihinde Adana tren istasyonuna geldi. General Guro’nun karşılanması ve yapılan tören esnasındaki ayrıntıların fotoğraflarının çekildiği anlaşılıyor. Adana şehir merkezinde General Guro’nun gelişi anısına şehir içinde ay-yıldızlı Osmanlı Türk bayrağı asılmasına yasak ve ağır cezalar getirilmişti. Ancak aynı tarihte tarihi Adana şehrinin merkezindeki ana cadde durumunda olan Abidinpaşa’daki binalara Ermeni bayraklarının asılmış olması fotoğraf karelerine de yansımış. Adana’da Fransız işgalini yansıtan fotoğraflar arasında şehir merkezinde ve 1920 yılı kış ayları içinde çıplak bedeni ile görülen Atatürk’ün temsili kardan adam heykelinin yapıldığı ve aynı heykele kurşun atışlarının gerçekleştiği çekilen fotoğrafla gün yüzüne çıkıyor."
Cezmi Yurtsever, serginin 7 Ocak Salı gününe kadar gezilebileceğini kaydetti.

Kaynak: İHA