Toroslar Belediyesi’nden Örnek Uygulama

İçel’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, örnek bir uygulamaya imza atarak, sitelerin bahçeleri ile cadde ve bulvarlara bayat ekmek toplama kutuları yerleştirdi.

Toroslar Belediyesi’nden Örnek Uygulama
Toplanan bayat ekmekler hayvan barınaklarına gönderilecek.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, “Ekmeğini israf etme” sloganıyla başlatılan uygulama ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, günde milyonlarca ekmeğin çöpe atılarak israf edildiğini kaydetti.

İsraf edilen her ürünün ülke ekonomisi için bir kayıp olduğuna dikkat çeken Tuna, vatandaşları konuya duyarlı olmaya davet ederek, evlerinde bulunan bayat ekmekleri bayat ekmek toplama kutularına atmalarını istedi. Belediye olarak topladıkları bayat ekmekleri hayvan barınaklarına göndereceklerini belirten Tuna, bu çalışma ile bayat ekmeklerin çöpe gitmesini engellemeyi amaçladıklarını vurguladı.

Türkiye’de günde 101 milyon ekmek üretildiğini, bunun 6 milyonunun israf edildiğini dile getiren Tuna, yıllık ekmek israfı miktarının ise 2,1 milyar olduğunu ifade etti.

Tuna, “Bayat ekmek israfını önlemek amacıyla ilçemizde bulunan siteler ile cadde ve bulvarlara bayat ekmek toplama kutuları yerleştirdik. Topladığımız bu bayat ekmekleri hayvan barınaklarına gönderiyoruz. Her canlı bizim için çok önemlidir. Onun için biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Vatandaşlarımızdan bu uygulamaya hassasiyetle yaklaşmalarını ve evlerinde bulunan bayat ekmekleri bayat ekmek toplama kutularına bırakmalarını istiyoruz” dedi.

Vatandaşları fazla ekmek almamaları konusunda da uyaran Tuna, fazla tüketilen ekmeğin sağlık açısından da birçok olumsuzluklara neden olduğunu kaydetti.

İlçe sınırları içerisinde bulunan 41 siteye toplam 50 adet ekmek toplama kutusu koydukları bilgisini veren Tuna, uygulamanın tüm mahallelere yayılması için çalıştıklarını belirtti.

Ekmek israfını önlemek için özellikle kadınlara çağrıda bulunan Tuna, bayat ekmeklerin yemek ve pastalarda da kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA