Bdp’nin Türk Tercihi 'Mevziyi Kazanmak ve Tabanın Talebi”

İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk’ün BDP’den yeniden adaylığı kesinleşti.

Bdp’nin Türk Tercihi 'Mevziyi Kazanmak ve Tabanın Talebi”
Daha önce aday olduğu açıklanan Yüksel Mutlu’nun eş başkan olarak görev alacağını belirten Türk, “Genel Merkez, kitle üzerinde etkili olabilmek ve mevziyi kazanmak için tercihini böyle yaptı” dedi.


Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Akdeniz Belediye Başkan Adaylığında tercihini mevcut başkan Fazıl Türk’ten yana yaptı. Daha önce Diyarbakır’da yapılan toplantıda, Akdeniz Belediyesi için kadın aday olarak Yüksel Mutlu’nun adının açıklanmasının ardından Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş da Mutlu’yu eş başkan adayı olarak ilan etmişti. Siyasi kulislerde, Türk’ün, Mutlu ile birlikte eş başkan olacağı dile getirilirken, genel merkez tabanın talebini de dikkate alarak, Yüksek Seçim Kurulu’na bildirilecek aday olarak Türk’te karar kıldı. BDP’nin, Türk’ün adaylığını önümüzdeki hafta içinde açıklaması bekleniyor.

Kesinleşen adaylığıyla ilgili İHA muhabirine konuşan Fazıl Türk, Akdeniz’deki iddiasını yineledi. Yüksel Mutlu’nun adaylığı ile ilgili partideki kadın hareketinin böyle bir takdiri olduğunu ifade eden Türk, BDP’de tüm belediyelerde öne çıkan kadın başkanlar ve eş başkanlar uygulamasının devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Bunun, BDP’nin kadına verdiği önemi gösterdiğini kaydeden Türk, kadınların direngenlikleri, becerileri ve çalışmalarıyla hem parti içinde hem de Kürt mücadelesine damgalarını vurduklarının altını çizdi. Geçmişte evden çıkmayan, çıktığında da erkek gördüğünde duran ve erkek kaybolana kadar adım atmayan Kürt kadınının bugün destanlar yazdığını vurgulayan Türk, “Bu sürecin sonunda da arkadaşların Yüksel Mutlu’nun adaylığıyla ilgili böyle bir takdiri oldu. Daha sonra da Genel Başkan ‘aday adayımızdır, bunun üzerinde netleştikten sonra karar veririz’ dedi.

Eş başkanlık sistemi büyük bir beceri getirir. Eş başkanlık sisteminde kararlar eş başkanla birlikte verilir ve eksiye, hataya düşme riskin azalır. Eş başkanlar, sorumluluğu da başarıyı da şehrin vizyonunu oluşturmada da yükü paylaşırlar ve daha da verimli olursun. Bizim eş başkanlık sistemimiz fiiliyatta aynıdır. Bunun için de büyük bir başarı elde edilecek. Şu anda AK Parti de bunu örnek almak istiyor” diye konuştu.

“EŞ BAŞKANLIĞI KABUL ETMEDİĞİM DOĞRU DEĞİL”
Eş başkanlığı kabul etmediği için yeniden aday gösterildiği yönündeki iddiaya da yanıt vererek, bunun doğru olmadığını söyleyen Türk, “Bizim için fark etmez. Parti hangi arkadaşımızı gösterirse, bunu kabul etmemek diye bir durum olmaz. Kesinlikle orada problem yok ama benim kitle ve taban üzerinde etkili olabilmem için adım öne çıktı. Yoksa eş başkanlık teklifini kabul etmediğim gibi bir durum yok. Bizde böyle bir şey olmaz. Zaten adaylarımızın öyle bir lüksü de yok. Biz bu halkın, bu kültürün mücadelesini veriyoruz. Önemli olan odur bizim için. Asıl hedefimiz de budur” ifadelerini kullandı.

Genel merkezin kitle üzerinde etkili olabilmek için Akdeniz’de böyle bir tercihte bulunduğunu ve adaylığının kesinleştiğini aktaran Türk, şöyle devam etti: “Zaten meyil ortadadır. Gelip burada halkın talebini gören genel merkez yöneticileri de ‘Zaten farkları yok. Mevziyi kazanmak için bu doğru olur’ dediler. Buradaki mevziyi başka bir rakibe kaptırdığımızda bizim için büyük bir kayıptır, büyük bir yenilgidir.”
Adaylığı ile ilgili kararın önümüzdeki hafta içinde netleşeceğini, daha sonra da kamuoyuna açıklanacağını bildiren Türk, adaylığı konusunda parti içinde herhangi bir huzursuzluk yaşanmadığını da belirtti.

Yüksel Mutlu ile sürekli görüştüklerini, herhangi bir sorun ya da kırgınlık da olmadığını kaydeden Türk, “Yüksel de bizim partinin emektarı ve Parti Meclisi’nde de yer alan bir arkadaşımızdır. Eş başkanımız deneyimli ve birikimli. İçel bu konuda da şanslı. Daha önceki senelerde de birlikte çalıştık zaten kendisiyle” şeklinde konuştu.

“HER KESİMDEN OYUM VAR”
Akdeniz Belediye Başkanlığı için iddiasını sürdüren Türk, daha önce dile getirdiği “Akdeniz’de rakibim bile” cümlesini bir iddia olarak ortaya koymadığına dikkat çekerek, “Çünkü bu bir iddia değil gerçek. Hem CHP hem AK Parti’deki arkadaşlar ‘Başkan seni seviyoruz ama aday olmadığında da halay çekiyoruz’ diye yüzüme karşı açık ve net söylüyorlar” dedi.

CHP’nin öteden beri İçel’de güçlü olduğuna işaret eden Türk, şunları söyledi: “Sonuçta bu bir yarıştır. Seçimdir, öyle hayal kurmaya da gerek yok. Çünkü Akdeniz’de çok değerli sosyal demokrat, sol, yerli halk, Romenler, Araplar, Yörüklerden oyum var. Onların da destek ve oylarını alacağız. CHP’nin benim adaylığım açıklandıktan sonra Akdeniz’i almak gibi bir şansları yok. Onlar da biliyor. Çünkü biz hiçbir zaman anlayış olarak ayrım yapmadık. Hatta kendi partilerinden görmedikleri ilgiyi bizden gördüler. Kesinlikle Akdeniz’de BDP’nin rakibi yok. Bundan emin olun. Diğer partiler de bu gerçekliği kabul ediyor.”
Merkez Toroslar ilçesinde de Bedrettin Gündeş ile seçime gireceklerini ve orada da iddialı olduklarını belirten Türk, sözlerini şöyle tamamladı: “Toroslar’da da BDP favori rakiptir. Büyükşehir için de şu anda genel merkez çalışmaları yapıyor, diğer ilçeler de dahil her yerden aday çıkaracağız. Bu isimleri de sanırım bu hafta sonuna kadar netleştirip verecekler”
Kaynak: İHA