Karaman Kalesi'ndeki Kazı Çalışmaları

KARAMAN - Karaman Kalesinin İç Kale bölümünde zamanla toprak altında kalan kısımların ortaya çıkarılması için başlatılan temizlik ve kazı çalışmalarında mimari yapılara rastlandı.

Karaman Valisi Murat Koca, kazı alanında çalışmalar hakkında bilgi aldı. Koca, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

Kalenin sonradan yapılan beton basamaklarla bir anfi tiyatroya dönüştürüldüğünü ve orjinal yapının bozulduğunu ifade eden Koca, şunları kaydetti:

"Beton basamaklar kırıldı. Moloz ve toprak dışarı çıkartıldı. Kazı çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak. Daha sonra restarasyon çalışmasına başlanacak. Her geçen gün yeni bulgulara rastlanıyor. İçeride küçük parçalara baktığımız zaman yapının İslamiyet öncesine, Bizans dönemine kadar uzandığına dair bilgiler var. Tabii bunlar daha ön bilgiler. Yeni bulgularla bunları çok net olarak öğreneceğiz."

Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yıldız ise kazı çalışmalarının 8 Temmuz'da başladığını, 30 işçi ve 5 uzman personelle çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

Çalışmaları 15 Aralık'ta tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2 aylık çalışmada bulduğumuz bulgulara göre burası 14. yüzyıla ait bir idari yapı. Karamanoğlu beylikleri döneminde bir bey konağı olduğunu düğünüyoruz. Kazı çalışmalarında muhtemel bir sarayın kabul salonunu, idari bölümünü gün yüzüne çıkardık. Kabul salonunda fıskiye bölümü ve bekleme sekileri bulunmaktadır. Ayrıca depo olarak kullanılan kiler bölümünü de bulduk. 2 burçta çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 14. yüzyıla ait 2 tane top namlusu ve içerisinde de taştan yapılmış gülleler tespit edildi. Ayrıca türbe yapısı olarak düşünülen bir mezar odası ve mezar var."

Yıldız, bulgulara göre burada gelişmiş bir sosyal hayatın olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bulunan hamam çok büyük değil. Hamamın atık sularının aktığı yerde fildişinden yapıldığı sanılan satranç taşları bulduk. Kilerde tahıl saklanan büyük küpler var. Bu küplerin içinde arpa ve darı kalıntıları bulduk. Uzakdoğu'da yapılan seramik parçaları var. Bu da önemli bir ticaret yolu ile bağlantıyı işaret ediyor. Kazı tam olarak bittiğinde burası bir arkeo parka dönüştürülecek. Karaman Müzesi de hemen kalenin yanına yapılacak yeni binasına taşınacak. Kalede, Karaman ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerini sergileyerek, yeni bir turizm destinasyonu oluşturulacak."

Kaynak: AA