Bakan Ergün’den Namazgah Barajı’na Tam Not

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin en önemli projelerinden olan Kandıra Namazgah Barajı çalışmalarını yerinde inceledi.

Bakan Ergün’den Namazgah Barajı’na Tam Not
Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak’ın da bulunduğu inceleme gezisinde baraj inşasının hızla ilerlediğini gözlemleyen Bakan Ergün, Kocaeli’nin büyük bir bölümünün su ihtiyacını karşılayacak baraj çalışmalarının 24 saat sürdüğü bilgisini aldı.

25 milyon metre küp kapasiteli Kandıra Namazgah Barajı inceleme gezisinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Büyükşehir Başkan Danışmanı Ömer Polat, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve çok sayıda teknik personel bulundu.

Bakan Ergün, 2013 yılı içinde tamamlanması planlanan Namazgah Barajı’nın son durumu hakkında İSU Genel Müdürü İlhan Bayram’dan bilgi aldı. Genel Müdür Bayram, 6 farklı kottan su alabilen su alma yapısı, pompa istasyonu inşası, enjeksiyon imalatları, arıtma tesisine giden 12 kilometrelik terfi hattının tamamlandığı bilgisini verdi. 62 kot olacak barajın şu anda 43. Kotunda olunduğu bilgisini veren Bayram, çalışmaların 24 saat sürdüğünü kaydetti.

Bakan Ergün, Kandıra Barajı çalışmalarının hızla ilerlediğini ifade ederek bu konuda gerçekleştirilen çabadan çok memnun olduğunu dile getirdi. Baraj inşasındaki bölgenin kamulaştırma işlemleri hakkında da yetkililerden bilgi alan Bakan Ergün, şu ana kadar yüzde 42 oranında kamulaştırma oranına ulaşıldığı bilgisini aldı. Baraj bölgesi için toplam 2 milyon 217 metre kare kamulaştırma yapılacakken şimdiye kadar 932 bin metre kare kamulaştırılması tamamlanmış durumda.

Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahilindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerine bağlı toplam 259 köy ve mahallenin içmesuyu ihtiyacının yanı sıra bölgede yaşanan taşkınları önleyecek ve elektrik üretimi de planlanan Namazgah barajının inşaatı 2013 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Kış aylarında su tutmaya başlayacak olan baraj ile birlikte önümüzdeki yıldan itibaren bölgeye su verilmeye başlanılacak. Böylelikle su sıkıntısı yaşayan bölge insanının 100 yıllık kesintisiz ve arıtılmış içmesuyu ihtiyacı karşılanacak.

Baraj ile Dudutepe İçmesuyu Arıtma Tesisi arasında 12 bin 143 metre uzunluğunda, 60 santimetre çapında çelik boru terfi hattı imalatı tamamlandı. Baraj gövdesi, temel çekirdek hendeği (cut-off) kazısı tamamlandı. Barajın 165 metre uzunluğundaki kondüvi (dip savak) betonarme inşaatı bitti. Barajdan Dudutepe İçmesuyu Arıtmaya su basacak terfi merkezinin betonarme inşaatı tamamlandı.
Kaynak: İHA