Vietnam, Antalya İle Ticareti Geliştirmek İstiyor

Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Vietnam, Antalya İle Ticareti Geliştirmek İstiyor
ATSO Başkan Yardımcısı Davut Çetin, Quang’a Antalya ekonomisi ve ATSO’nun faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Vietnam’ın son derece olumlu seyreden ekonomik büyüme rakamları nedeni ile tüm dünya tarafından dikkatle izlendiğini belirten Çetin, Türkiye ile Vietnam arasındaki toplam dış ticaret hacminin 2000 yılında 30 milyon doların altındayken, 2011 yılında 1 milyar doların üzerine çıktığını söyledi.

Dış ticaret hacminin Vietnam’ın lehine arttığını ifade eden Çetin, Türkiye’den 2012 yılında Vietnam’a 90 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 213 milyon dolar da ithalat gerçekleştiğini bildirdi.

Antalya’dan Vietnam’a 2012 yılında 1 milyon 165 bin dolarlık ihracat yapıldığı söyleyen Çetin, mermer, doğal taşlar, pamuk ve makine aksamı ve cihazların ihracatta öne çıkan ürünler olduğu bilgisini verdi. Çetin, Antalya’nın Vietnam’dan 2 milyon 111 bin dolar tutarında balık, tohum, gübre, plastik mamuller, kimyevi ve tekstil ürünler, demir-çelik, oyuncak ve spor malzemeleri ithal ettiğini kaydetti.

EXPO 2016’YA DAVET
Antalya’yı ziyaret eden 10 milyon 620 bin yabancı turistten sadece 425’inin Vietnamlı turistlerden oluştuğunu belirten Çetin, Antalya’nın deniz kum güneş turizminin yanı sıra spor, kongre gibi alternatif turizm alanlarında da önemli mesafe kaydettiğini belirtti.

Antalya’nın Türkiye’nin tarım başkenti konumunda olduğunu belirten Çetin, örtüaltı üretimin yarısının Antalya’da yapıldığı bilgisini verdi. Çetin, “Dünya’nın en büyük organizasyonlarından birisi olan Botanik EXPO, 2016 yılında kentimizde yapılacaktır. EXPO’yu ülkemizde ilk getiren kent Antalya olmuştur. 2016 yılında 100’e yakın ülke, bahçelerini ve endemik bitkilerini Antalya’da sergileyecekler. Vietnam’ı da EXPO 2016’ya bekliyoruz. Bu tür ziyaretlerin iki ülkenin birbirine yakınlaşması adına çok önemsiyoruz ve devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

TÜRKİYE 10 YILDA ÇOK BÜYÜDÜ
Vietnam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang, Antalya’dan oldukça etkilendiğini söyledi.

Antalya’da Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge başta olmak üzer çeşitli temaslarda bulunan Quang, Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir gelişim gösterdiğini ve ekonomik anlamda büyüdüğünü vurguladı. Quang, “İki ülke arasında gerek ticareti geliştirmek istiyoruz. Bunun için iki ülke işadamlarını bir araya getirecek çeşitli organizasyonlar yapabiliriz” diye konuştu.

Kaynak: İHA