BM Genel Sekreteri İle Çin Devlet Başkanı, Küresel Meseleleri Ele Aldı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşerek dünya meselelerini ele aldı.

Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşen görüşmede, dünyanın an itibariyle derin ve karmaşık değişikliklere tanık olduğunu ifade eden Çin Devlet Başkanı Xi, BM’ye üye devletlerin küresel sorunların çözülebilmesi ve zorlukların geride bırakılması için birlikte çalışmaları gerektiğine değindi. Xi, BM’nin barış ve gelişim teması üzerine yoğunlaşması ve sorunları adil bir şekilde çözüme ulaştırması gerektiğinin altını çizdi.

Xi ayrıca Çin’in BM’ye, BM’nin de Çin’e ihtiyacı olduğunu söyleyerek, ülkesinin BM’ye büyük önem verdiğini ve kuvvetli bir şekilde desteklediğini belirtti.

Çin Devlet Başkanı BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi olan Çin’in büyük bir sorumluluk altında olduğunu ve bu sorumluluğu da yüklenebilecek kapasitede olduğunu vurguladı.

Çin’in uluslararası anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde çözüme ulaştırılmasını ve BM Binyıl Kalkınma Hedefleri’ni desteklemeye devam edeceğini kaydeden Xi Jinping, ülkesinin dünyadaki diğer ülkelerle de çalışarak küresel sorunların üstesinden gelinmesine ve dünya barışı ile insani gelişime katkıda bulunacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, Çin’i, uzay istasyonu projesi çerçevesinde Shenzhou-10 füzesinin başarılı bir şekilde uzaya fırlatılması dolayısıyla tebrik ederek, Çin halkına, ulusal yenilenmeyi hedefleyen Çin Rüyası’nın başarıyla gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu. Ban, Çin Rüyası’nın gerçekleştirilmesinin BM ve uluslararası toplum üzerinde geniş kapsamlı ve olumlu bir etki oluşturacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler’in, barışı koruma aktivitelerine, BM Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesine, dünya barışının muhafaza edilmesine ve sürdürülebilir gelişime verdiği destekten ötürü Çin’i takdir ettiğini dile getiren BM Genel Sekreteri, BM’nin, karmaşık ve değişken uluslararası durumlarda ve bölgesel ve küresel sorunlarda Çin’in önemli bir rol oynamasına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Xi ve Ban görüşmede ayrıca Suriye ve Kore Yarımadası gibi konular üzerindeki görüşlerini de paylaştı.
Kaynak: İHA