Eskişehir'de 6. Uluslararası Öğrenci Buluşması

Eskişehir Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından gerçekleştirilen 6. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nda 50 farklı ülke Eskişehir'de stant açtı.

Eskişehir'de 6. Uluslararası Öğrenci Buluşması
Espark Alışveriş Merkezi’nin yanında bulunan alanda stant açan yaklaşık bin 500 öğrenci, ülkelerine ait yemekleri, kıyafetleri, kitapları ve dergileri Eskişehirlilere tanıttılar. 6. Öğrenci Buluşması hakkında açıklama yapan Yunus Emre Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Musa Karadaş, etkinlik ile kente gelen yabancı öğrencilerin yanında olduklarını ifade ederek, ‘‘Buraya 60 ülkeden öğrencinin katılması planlanıyordu. Fakat 50 ülkeyle katıldık. Bu etkinliği yapmaktaki amaç, öğrencileri bir araya getirmek ve aramızda bir fark olmadığını belirtmek. Sosyal, ekonomik ve kültürel olarak onlara sahip çıkarak aile özlemlerini gideremesek de, yanlarında olmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Öğrenci Buluşması’nda Ahıska Türkleri’ni tanıtmak için stant açan Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Abuzar Suliyev, Eskişehir’de yaklaşık 60 Ahıska Türk’ü öğrenci bulunduğunu ve kendilerini bu vesileyle tüm şehre tanıtmak istediklerini belirtti.

Suliyev, ‘‘Burada gördüğünüz Azerbaycan ve Ahıska Türkleri’nin standı. Ben Ahıska Türklerindenim. Bu şehirde 60’a yakın Ahıskalı öğrenci var. Eskişehir ve dünya bizi yeterince tanımıyor. Burada kesinlikle stant açmamız gerektiğini düşündük. Tarihte çok şey yaşadık ve insanların bunları bilmesi gerekiyor. Burada dergilerimiz ve kitaplarımız var, yemeklerimiz var bizi tanıtan. Dünyada sadece 9 ülkede Ahıska Türkleri yaşıyor. Türkiye bize en çok destek veren ülke’’ dedi.

Eskişehir’de sadece 6 Tataristan öğrenci bulunduğunu belirten Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Tataristanlı Aliya Valieva ise, ‘‘Tataristan, Rusya’ya bağlı özel bir cumhuriyet. Türkiye genelinde daha çok Ankara ve İstanbul’da Tatar öğrenci bulunuyor. Burada, Öğrenci Buluşması’nda ülkemizi tanıtmak istiyoruz. Ülkemizden geleneksel eşyalarımızı getirdik. Diğer ülkeden arkadaşlarımızla buluşup bir araya gelmek istedik. Etkinlik bize mutluluk veriyor ve bu şansı yakaladığımız için çok memnunuz’’ şeklinde konuştu.

Temsili Mescid-i Aksa çadırı içerisinde stant açan ve Türkiye’nin kendilerine kucak açtığını ifade eden Filistinli Ahmed Younis, ‘‘Filistinliler olarak Eskişehir’e geldik. Burada 11-12 Mayıs Öğrenci Buluşması’nda Filistin’i Eskişehirlilere ve Türklere tanıtmaya geldik. Burada okuyoruz. Filistinli olarak Türk halkına gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.

Bazı öğrencilerin stantların önünde kurulan sahnede kendi ülkelerine özgü dansları ve şarkıları söyledikleri 6. Öğrenci Buluşması’nın yarın da devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İHA