Bursa'da "Sosyal Medya ve Geleneksel Medya Üzerindeki Etkileri" Semineri

Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü tarafından "Sosyal Medya ve Geleneksel Medya üzerindeki etkileri" konulu seminer düzenlendi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Sefa Sütçü, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü tarafından Ördekli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde, geleneksel medyanın, sosyal medyadan kendini bağımsız kabul edemeyeceğini söyledi.

Sütçü, şöyle dedi:

"Kabul etmemesi gerektiğinin nedeni de sosyal medyanın nüfusu ve genç nüfusun artışı. Biz özellikle bugün sosyal medyanın geleneksel medyayı nasıl etkilediğini göstereceğiz. Bu bilimsel bir projenin sonuçları. Aslında örnek bir olay üzerinden giderek bunu arayacağız. Türk jetinin düşürülmesi olayı üzerinden hareketle bunu uygun bir şekilde rakamlarla dile getireceğiz."

Aynı fakülteden Doç. Dr. Erhan Akyazı da yaptıkları çalışmayla, Türk jetinin Suriye'de düşürülmesi olayında, sosyal medya ve geleneksel medya arasında bariz bir fark olduğunu ortaya koyduklarını söyledi.

Yaklaşık 10 bin kişiye ait, 110 bin kadar "twit" incelediklerini belirten Akyazı, "Baktığınız zaman bunlar önemli rakamlar ve 67 gazetecinin 10 farklı gazetede konuyla ilgili yazdığı haberleri köşe yazılarını inceledik, karşılaştırdık. Sonuçta 'twitter' ortamında konuşulan Suriye ile ilgili mevzuların ancak 3'te birinin geleneksel medyada konuşulduğunu söyleyebiliyoruz" dedi.

Akyazı, sözlerine söyle devam etti:

"Dolayısıyla insanlar sosyal medya ortamında aynı konuyla ilgili başka bir şeyden bahsederken geleneksel medya ise farklı bir şeyden bahsediyor. Aslında geleneksel medyada bunu fark etti. Haber ve tartışma programlarında 'twitter'dan mesajlarla programı destekliyorlar. Ya da internet gazeteleri haberlerin altında yorumlarda bunları, 'twitter'da şu konuşuldu' diye ilave ediyorlar. İşte televizyonlar, gazeteler bu ortamı kendilerine adapte etmeye çalışıyorlar. Bu önemli gelişme, bunu yapmak lazım artık. Çünkü halkın nabzını tutmak dediğimiz şey gazetenin yada televizyonun görevlerinden bir tanesi. Hem bilgilendirecek hem de onun nabzını tutacak. İşte bu sosyal medya ortamları buna bir imkan sağlıyor, o açıdan çok önemli."

Seminere, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Kadir Akarkaya ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın katıldı.

Muhabir: Doğukan Altınay

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA