Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Demirkıran Açıklaması

Ağrı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Demirkıran, kentte nüfusun yüzde 75'inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını söyledi.

Demirkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılığın Ağrı ekonomisine ciddi oranda katkı sağladığını belirterek, kentte sanayi ve fabrika gibi çalışma alternatifleri olmadığı için tarım ve hayvancılığın insanların öncelikli geçim kaynağı haline geldiğini vurguladı.

Ağrı'nın yüz ölçümünün yüzde 62'sinin tarım ve hayvancılığa ayrıldığını ifade eden Demirkıran, ''Tarım ve hayvancılık Ağrı'nın en önemli geçim kaynağı olduğu için Ağrı'da daha çok yaylacılık yapılıyor. Ağrı'da şu anda 556 bin hektarlık mera alanımız, 170 bin hektarlık alanda da yaylalarımız bulunuyor'' dedi.

Kentte en fazla yoncanın üretildiğini hatırlatan Demirkıran, şunları kaydetti:

''Daha sonra arpa, buğday, fiğ ve korunga geliyor. Bu ürünler de hayvanların temel besin kaynakları olduğu için çok üretiliyor. Ağrı'da sebze ve meyve üretimi neredeyse hiç yapılmıyor. Ancak bu alanların canlanması için de çalışmalarımız devam ediyor. Tarım Bakanlığımız her yıl çiftçilerimize ve üreticilerimize destek ve hibe vermektedir. Örneğin, bakanlığımız 2012 yılında çiftçilerimize yaklaşık 74 milyon lira destek ve hibe verdi.''

Ağrı'da 2012 yılında 1 milyar 352 milyon 677 bin tarımsal gelir sağlandığını anımsatan Demirkıran, kentte şu anda 314 bin büyükbaş, 1.3 milyon küçükbaş hayvan ile 29 bin adet arı kovanı bulunduğunu ifade etti.

Demirkıran, kentte tarıma dayalı organize sanayi bölgesinin olmaması, çevre illere nazaran gelir düzeyinin düşük olması ve bazı çiftçilerin göç etmesinin tarımı olumsuz etkilediğini ifade etti.

Muhabir: Fatma Güven / Ayşe Yıldız

Yayıncı: Zekeriya Kaya
Kaynak: AA