Dtso Başkanı Can: Sürece Destek İçin Kılıçdaroğlu’nu Diyarbakır’a Davet Ediyorum

Diyarbakır’da açılan Ortadoğu Mobilya Fuarı’nda konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Remzi Can, ticari faaliyetlerin artmasında çözüm sürecinin çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Ticaretin artması için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürece destek vermesini isteyen Can, “Diyarbakır size elini uzatıyor. Bu eli geri çevirmeyin. Sayın Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine destek olmak üzere, sizi şahsım adına, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası adına Diyarbakır’a davet ediyorum.” dedi.

Diyarbakır TÜYAP Fuar Merkezi'nde, 31 Mart’a kadar açık olacak olan Ortadoğu Ahşap İşleme ve Mobilya Yan Sanayi Fuarı’na; Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ticaret Odası Başkanı Remzi Can, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Irak Parlamentosu'nun Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Faris Yunus ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, 21 Mart’ta Diyarbakır’da kutlanan Nevruz sonrasında, bölgede umut ve iyimserliğin hakim olduğunu söyledi.

Fuar’da da iyimser havanın etksinin görüldüğünü ifade eden Can, önceki yıllarda yurt dışından istenen katılım sağlanamadığını, ancak fuara bu yıl 12 ülkenin fuarda yerini aldığını ifade etti.

Can, "Fuarımıza katılan 130 firmadan 50’si Diyarbakır’da ilk kez fuara katılıyor. Daha önce Türkiye içinden 10-15 arası ilden ziyaretçimiz olurdu. Bugün 40 ayrı ilden gelen ziyaretçilerimiz var. Çözüm süreci Diyarbakır’a erken bir bahar havası yaşatıyor. Bu olumlu havanın dağılmaması için
herkesin desteğe ihtiyacımız var.” dedi.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, çözüm sürecine mesafeli durduğunu ve destek vermekte kararsız göründüğünü belirten Can, Kılıçdaroğlu’na şöyle seslendi: “Diyarbakır, size elini uzatıyor. Bu eli geri çevirmeyin. Sayın Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine destek olmak üzere, sizi şahsım adına, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası adına Diyarbakır’a davet ediyorum.” Fuara katılan 12 ülkeyle ticari ilişkilerin olduğunu ifade eden Can, en önemli ticari ortağın Irak olduğunu dile getirdi. Irak’a 2012 yılında 11 milyar dolarlık ihracatın 8,5 milyar dolarının Kuzey Irak’a yapıldığını söyleyen Can, “2012 yılı ihracat rakamına göre Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ticari ortağı Kuzey Irak’tır.” dedi.

BAYDEMİR: ZAMAN, DİYARBAKIR’A YATIRIM YAPMA ZAMANI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir de Diyarbakır'ın son 10 yılda katettiği mesafeye katkı sunan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Çalışmalar neticesinde, Diyarbakır’ın fuarlarla anılır hale geldiğini kaydeden Baydemir, “Diyarbakır, fuar konusunda marka şehir haline dönüşüyor. Bu yoldan dönmemek gerekiyor.” dedi.

Diyarbakır’ın, gelecek 30 yılın bütün gelişim aksları öngörülerek hazırlandığını dile getiren Baydemir, “Diyarbakır, 1 yılda 5 milyon turisti ağırlayabilecek sosyal donatı ve kentsel ihtiyaca yanıt verebilecek bir perspektifle dizayn edildi. Ben iddia ediyorum, havaalanının uluslararası sivil uçuşlara açılmasıyla ilk yıl en az 5 milyon yolcunun gelmesine tanıklık edecektir. Bugün burada bulunan bütün girişimcilerimiz çok hayırlı, çok akıllı bir ticari aktivitenin ortasında bulunuyor.” ifadelerini kullandı.Diyarbakır’ın nüfusunun yüzde 65’inin 25 ve altında genç olduğunu ifade eden Baydemir, istihdam potansiyelinin çok büyük olduğunu dile getirdi. Baydemir, şöyle konuştu: “Evlenmek, ev kurmak, inşaat sektörünü zorunlu ve gerekli kılmaktadır. İnşaat ise mobilya sektörünü zorunlu kılmaktadır. Zincir gibi, bütün ekonomik aktiviteler potansiyelinin olduğu bir kentte yaşıyoruz. Diyarbakır, yatırımcıya kapılarını açmış durumda. Diyarbakır idarecileri olarak, bizler de yüreğimizin kapısını yatırımcılara açtık. Bugün Diyarbakır’a gelen, 10 yıl sonra kendisiyle zor rekabet edilir. Ama 10 yıl sonra gelen bugün Diyarbakır’a gelen yatırımcıya zor yetişir. Tam da yatırım zamanı. Fırsatı değerlendirme zamanı.”