Bulgaristan’da Kayak Merkezlerine Türk Turist Akını

Türk turistler fiyatlarının uygun olması sebebiyle Bulgaristan’daki kayak merkezlerine ilgi göstermeye başladı.

Bulgaristan’da Kayak Merkezlerine Türk Turist Akını
Bu sezon geçtiğimiz yıla göre Bulgaristan’a gelen Türk turistlerin sayısı 6 kat arttı.Önceki yılın Aralık ayında Bulgaristan’a turistik amaçla bin 500 Türk vatandaşı gelirken, 2012’de bu sayı 9 bine çıktı. Turist patlamasının ardında, Bulgaristan’ın Schengen vizesine sahip Türk vatandaşlarını kabul etmesi yatıyor. Yeşil pasaport sahibi Türkler de ülkeye vizesiz girebiliyor.Yeni uygulamadan yararlanan Türk vatandaşları Bulgaristan'da kayak yapmaya koşuyor.

Ülkenin güneydoğusundaki Pamporovo Kayak Merkezi'nde restoran ve oteller Türk turistlere hizmet sunmada yarışıyor. Birçok restoranda büyük yazılarla Türk çayı bulunduğunu belirtiyor, bazılarında ise sunulan yemeklerin güvenilir olduğuna dikkat çekiliyor. Türk bayrağı asanlar da müşteri çekmek istiyor. Merkezde kayak yapma dışında farklı faaliyetler de düzenleniyor. Kayak pistlerinde bisiklet yarışları nefesleri kesiyor. Sibirya kurdu olarak adlandırılan köpeklerin çektiği kızağa binmek, ya da motorlu kızakla dolaşmak da turistlere sunulan diğer imkanlar arasında.

20 EURO’YA DAHİ ODA BULMAK MÜMKÜN
Türk turistler Pampoprova’daki kayak pistlerinin uzun ve geniş olmasından dolayı memnuniyetini dile getiriyor. Bulgaristan'a kayak yapmak için ilk defa geldiğini belirten Suat Ömeroğlu, dünyanın her tarafından gelenlerin olduğunu ve mekanın hoşuna gittiğini aktarıyor. Yeşil pasaport sayesinde ülkeye kolayca giriş yaptıklarını kaydediyor. Merhan Ömeroğlu da pistlerin ve ortamın kendisini memnun ettiğini ve tekrar gelmeyi düşündüğünü söylüyor. Bulgaristan'a İtalyan Schengen vizesiyle girdiğini aktaran Fatih Erboy, Bulgaristan vizesinin çok daha kısa vadeli ve tek giriş çıkışlı olduğunu, ayrıca Schengen vizesinin daha ucuz olduğunu ifade ediyor.

Bulgaristan'daki kayak tesislerinden övgüyle bahseden Erboy, Türkiye'den buraya kadar olan yolların düzeltilmesiyle çok daha iyi olacağına inandığını ekliyor. Buradaki en önemli avantajın tesislerin yanında makul fiyatlar olduğunu söyleyen Erboy, “Türkiye'de böyle bir yere gelmiş olsanız herhalde bin lira gibi bir harcama yapmanız gerekir diye düşünüyorum ama burada günlük olarak ailece günlük 200 liraya lüks odalarda tatil yapabilirsiniz. 20 Euro’ya da oda bulmak mümkün.” diyor.

Bulgaristan’da yaşayan Azerbaycan uyruklu Rıza ise kayak pistlerinde bu yıl Türk turistlerde gözle görülür artış olduğunu, kaldığı oteldekilerin yarısından fazlasını Türklerin oluşturduğunu dile getiriyor.Ülkenin güneybatısındaki Bansko kayak merkezi de son yıllarda ün kazanan yerlerden. Regnum Oteli Müdürü Burhan Nemutlu, burada da Türk turistlerin oteldeki doluluk oranını artırdığına dikkat çekiyor. İki aya kadar helikopter pistini de devreye sokacaklarını ifade eden Nemutlu, imkanı olan Türklerin havayoluyla buraya doğrudan iniş yapabileceklerini ifade ediyor. Nemutlu, otele ait ve Bulgaristan'daki ilk sentetik buz pateni pisti sayesinde ise yaz kış paten yapılabildiğini kaydediyor .