Kuzeydoğa Derneği'ne Uluslararası 2 Ödül

KuzeyDoğa Derneği'ne, İngiliz basın kuruluşu BBC tarafından düzenlenen "2013 Yaban Hayatı Fotokapan Yarışması" kapsamında iki ödül verildi.


Sarıkamış ormanlarında görüntülenen "Kafkas Vaşağı" ve yavru kurt fotoğrafları, 2 dernek üyesine "Yeni Keşifler" dalında ödül kazandırdı.

Dernek üyelerinden Emrah Çoban, "Kafkas Vaşağı ve Yavrusu" fotoğrafını 2011 yılında Sarıkamış Milli Parkı'na yerleştirilen fotokapanla görüntüledi.

Arazide yaklaşık 6 ay takılı kalan ve aralıklarla kontrol edilen foto kapanın kış koşullarında çalışması için kış mevsimi öncesi 1,5 metre yukarıya çekildiği ve bölgedeki nadide hayvanlardan biri olan Kafkas Vaşağının görüntüleri bu şekilde elde edildiği öğrenildi.

Yarışmada "Yeni Keşifler" dalında ikinci seçilen "Kurt Yavruları" fotoğrafı ise dernek uzmanlarından Josip Kusak, Mark Chynoweth ve Ayşegül Çoban tarafından kurulan fotokapanla görüntülendi.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, derneğin 2006 yılından bu yana sürdürdüğü fotokapan araştırma çalışmalarıyla Kars ve Iğdır'ın yaban hayatını belgelediğini belirtti.

Allahuekber Dağları Milli Parkı'ndan 30 binin üzerindeki fotoğraf ve videonun bölgenin büyük yaban hayatı zenginliğinin korunmasının önemini artırdığına değinen Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Derneğimizin bilimsel araştırmaları, bölgenin Kafkas Vaşağı yaşama ve üreme alanı olduğunu ilk kez göstermiştir. Ne yazık ki bu zengin yaban hayatının ekoturizm potansiyeli değerlendirilmemekte ve bölgedeki büyük memeliler sürekli olarak öldürülmektedir. Bir ay önce Digor'da bir vaşak köpekler tarafından ve geçen hafta haziran ayından beri takip ettiğimiz Türkiye'nin uydu vericili ilk dişi kurdu 'Asena' vurularak öldürülmüştür. Dünyadaki insanların çoğu, Doğu Anadolu'da vaşak, kurt, bozayı ve leopar gibi büyük yırtıcıların bulunduğunu hayretle karşılamaktadır. KuzeyDoğa Derneği'nin prestijli BBC Fotokapan Yarışması'nda kazandığı iki ayrı ödül, bölgenin yaban hayatı açısından zenginliğini dünyaya tanıtmıştır."

Kaynak: AA