Tasarının Birinci Bölümü Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, TSK Disiplin Kanunu Tasarısı'nın 21 maddesini içeren 1. bölümü kabul edildi.

' 'Temel kanun'' olarak ele alınan tasarının birinci bölümü üzerinde soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK'da görev yapan sivil memurların özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların, bütçe olanakları çerçevesinde devam ettiğini söyledi.

Yılmaz, ''Bunu astsubay ve subaylar için de söylüyoruz ama bütçeyi de dikkate alıyoruz'' dedi.

Uzman erbaşların kamu kurumlarına geçişine yönelik bir soru üzerine Yılmaz, Uzman Erbaş Yasası uyarınca, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydıyla memurluğa atanabildiğini belirtti.

Yılmaz, ''Bir süreye kadar. 2 yıl görev yapıp, buradan ayrılanlar çoğunluğu güvenlik olmak üzere devlette istihdam edildi. Fakat Son 2 yıldır bu istihdam yapılmamakta. Çünkü sayı çok büyük miktara ulaştı. Bizim yeni çalışmamız var, yakın bir zamanda gelir. 2 yıl çalışmakta olanlara bu imkanı değil de 7-8 yıl olarak çalışanlara bu imkanı getirmeyi düşünüyoruz'' diye konuştu.

Yılmaz, uzman jandarma sayısının 24 bin 418, uzman erbaşın sayısının 46 bin 394 olduğunu, ayrılıp kamu kuruluşuna girmek için de yaklaşık 5 bin kişinin beklediğini bildirdi.

MİT'in, devletin bir organı ve hükümetin emrinde olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Ama görüşmeyi yapan MİT elemanlarıdır. MİT bunu da yapmayacaksa... MİT'in bu ülkeye hizmetinin bir sınırı yoktur, devletin milletin lehine çalışmaları yapar, ilgili makamlara sunar, ilgili makamlar değerlendirir, kendisi karar verme makamında değildir'' ifadesini kullandı.

Yılmaz, Yemen'e Türkiye'den çok amaçlı kullanılabilen silahların gittiğinin, bunlara gümrüklerde el konulduğunun, sıkıntıya yol açtığının fakında olduklarını ifade etti.

Yılmaz, bunların gümrükten gıda maddeleri olarak çıktığını, bir kaçakçılığın bulunduğunu belirterek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bu konudaki soruşturmasının sürdüğünü kaydetti.

Yemen'in Türkiye'ye güvenin tam olduğunu dile getiren Yılmaz, kendilerinin de Yemen'de sadece barış istediklerini söyledi.

Tasarının birinci bölümünde yer alan 21 madde kabul edildi.

Muhabir: Meltem Yılmaz - Alp Özden

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA