Kayseri, Kazakistan'ın Pavlodar Şehri İle Kardeş Oldu

Kazakistan’ın sanayi şehri Pavlodar, Türk sanayisinin lider şehirlerinden Kayseri ile kardeş şehir oldu.

Kayseri, Kazakistan'ın Pavlodar Şehri İle Kardeş Oldu
Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (GESİAD) bağlı yaklaşık 50 iş adamı ile Kazakistan’a gelen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ziyaret kapsamında Pavlodar ile kardeşlik protokoline imza attı.Almatı’daki temaslarının ardından özel uçakla Pavlodar şehrine giden Türk işadamlarını havalimanında Pavlodar valisi ve valilik yetkilileri karşıladı. Pavlodar’daki Dostluk Evi’nde Türk İşadamlarını kabul eden Pavlodar Eyalet Valisi Yerlan Arın iş adamlarının Pavlodar’a yaptıkları ziyaretten dolayı son derece memnun olduklarını söyledi.

Pavlodar şehrinin Kazakistan’ın en önde gelen sanayi şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Vali Arın, karşılıklı iş yapabilmek için şartların yerinde olduğunun altını çizerek Türk işadamlarını yatırım yapmaya çağırdı.
Kayseri gibi bir şehirle kardeş şehir olmalarından dolayı ziyadesi ile memnun olduklarını belirten Arın, Türk işadamlarına yatırım yapmaları durumunda ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

ÖZHASEKİ: ORTAK KOMİSYON KURALIM

Toplantıda konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Pavlodar ile ortak komisyon kurmayı teklif etti. Yatırımlar kapsamında Kayseri ile Pavlodar arasında henüz ortak bir proje olmadığını ifade eden Özhaseki, bu ziyaret ile ortak iş yapabilme olanaklarının kapısını araladıklarını vurguladı. Daha önce Pavlodar Valisi ve heyetinin Kayseri şehrini ziyaret ettiklerini ve geçte olsa iadei ziyarette bulundukları dile getiren Başkan Özhaseki, “Anavatan’dan Atayurt’a geldik ve kendimizi evimizde hissediyoruz.” dedi.

Kayseri’nin sanayisi ve ekonomisi hakkında Kazak işadamlarına bilgi veren Özhaseki, Kayseri’de bin fabrikanın bulunduğunu ve 150 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade ederek; şehirde üç organize sanayi bölgesinin bulunduğunu söyledi.

Ülkelerin sadece kilometre olarak birbirinden uzak olduğunu ifade eden Özhaseki, sözlerine şöyle devam etti: “Kazakistan ile aramızdaki mesafe uzak ama gönüller birbirine o kadar yakınki sanki uzun süredir görmediğimiz bir kardeşimize misafir olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kardeş şehir anlaşmasındaki amacımız kültürel ve ekonomik iş birliğini de geliştirmek. GESİAD’ın yapacağı iş forumu ve görüşmeleriyle bu anlaşmanın ilk meyvelerini almış olacağız." diye konuştu.

Ziyaret kapsamında Pavlodar Kazak Türk Lisesi’ni de ziyaret eden Başkan Özhaseki ve beraberindeki heyet okulda birbirinden ilginç sürprizlerle karşılaştı. Heyeti, öğrenciler ve yöneticiler okul bahçesinde çiçeklerle karşılarken, söyledikleri şarkılar ve özellikle kız öğrencilerin oynadıkları “Kol Bastı” oyunu büyük beğeni ile izlendi.
Okulda görev yapan öğretmenlerle gurur duyduklarının altını çizen Başkan Özhaseki: “20 yıl önce iyiki buralara gelmişsiniz ve buralarda kalmışsınız.” dedi.

GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş ise yaptığı açıklamada dernek olarak en büyük amaçlarının üyelerimizi yurt dışına açmak ve ihracatlarını artırmak olduklarını ifade etti.

Kazakistan’a yaptıkları iş gezisinde hem Almatı’da hem de Pavlodar’da çok önemli iş görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Kınaş, kardeş şehir anlaşmasının da gelecek için verimli çalışmaların bir başka başlangıcı olacağının altını çizdi .