Erdoğan'ın Ziyareti Başta Bosna Hersek Olmak Üzere Bölgede Geniş Yankı Uyandırdı

Basbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyareti, bölgede geniş yankı bulurken, televizyonlar ziyarete ilişkin haberlere ilk sırada yer verdi, gazeteler de Erdoğan'ın mesajlarını ilk sayfalarına taşıdı.

Bosna Hersek'in en çok satan günlük gazetelerinden "Dnevni Avaz" ile "Oslobocenye", Başbakan Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyaretine geniş yer ayırdı.

Oslobocenye gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın "Saraybosna bütün dünyanın zenginliğidir" ifadesini manşete taşırken, Dnevni Avaz gazetesi de haberi, "Bosna Hersek küresel gelişimin arefesinde" başlığıyla verdi.

Başbakan Erdoğan'ın Saraybosna Üniversitesi'nde yaptığı konuşmayı aktaran Dnevni Avaz gazetesi, Erdoğan'ın "Saraybosna'da sadece bir dinin, bir kültürün, bir medeniyetin değil, bütün dünyanın eserleri bulunuyor. Başçarşı'dan Sebil'e kadar Ferhadiye caddesinde kısa yürüyüş yapan herhangi bir yabancı Bosna'nın nasıl bir dünya hazinesi, nasıl bir insanlık mirası olduğunu müşahhas şekilde görebilir" ifadesine dikkati çekti.

Erdoğan'ın "Türkiye'nin Saraybosna'ya her zaman kalp gözüyle, aşk gözüyle baktığı" mesajını vurgu yapan Dnevni Avaz, "Tepelerden Saraybosna'ya bakınca, Ferhadiye Caddesi'nde Sırplar, Hırvatlar, Boşnaklar değil, sadece ve sadece insanlar, çocuklar, kadınlar, erkekler görüldüğü" şeklindeki mesajını aktardı.

Dnevi Avaz gazetesi ayrıca, Başbakan Edoğan'ın, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ile görüşmelerini, Saraybosna'nın kurucusu İsabey İshakoviç adına verilen ödülün Başbakan Erdoğan'a takdim edilmesini ve TİKA'nın dün gerçekleştirdiği toplu açılışına katılmasına da sayfalarında yer ayırdı.

Bosna Hersek'teki medya kuruluşları, Başbakan Erdoğan'ın Bosna Hersek ziyaretine ilişkin haber, fotoğraf ve görüntüleri büyük oranda Anadolu Ajansı'ndan kullandı.

-"Saraybosna farklı bir ruha sahip"-

Balkanlar'daki diyalog, istikrar ve barışa katkı sağlayan şahsiyetlere 2007'den bu yana verilen İsabey İshakoviç Ödülü'nün, Saraybosna'nın kuruluşunun 550. yıl dönümünde Başbakan Erdoğan'a verilmesi ve Erdoğan'ın törende yaptığı konuşma da Oslobocenye gazetesinde yer aldı.

Erdoğan'ın başkent Saraybosna'ya ilişkin ifadelerine vurgu yapan gazete, haberde Erdoğan'ın şu sözlerine yer verdi:

"Hayatım boyunca, dünyanın birçok ülkesini, başkentleri ve şehirleri ziyaret etme, oraları temaşa etme, oraların havasını teneffüs etme imkanım oldu. Elbette ki dünyanın her şehri, nevi şahsına münhasırdır. Her şehrin ayrı bir ruhu vardır. Ayrı bir havası, ayrı bir tadı vardır. Ancak, tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki Saraybosna, dünyanın tüm şehirleri arasında çok farklı bir konuma, farklı bir ruha, farklı bir havaya sahiptir. Saraybosna biraz Kahire'dir, biraz Beyrut'tur, biraz Şam, biraz Bağdat'tır. Saraybosna biraz Paris, biraz Londra, biraz New York'tur. Saraybosna, İstanbul'la, Edirne'yle, Bursa'yla, Konya'yla aynı ruhu, aynı havayı, aynı iz ve eserleri taşıyan bir şehirdir. Ancak, tüm şehirlerden taşıdığı izlerin ötesinde, Saraybosna Saraybosna'dır. Saraybosna bizzat kendisidir, bizzat Bosna Hersek'tir, bizzat Balkan'dır"

Bosna Hersek'teki televizyon ve gazetelerin yanı sıra en çok okunan internet haber siteleri de Başbakan Erdoğan'ın Saraybosna'ya düzenlediği iki günlük ziyareti günün en önemli haberi olarak aktardı.

Muhabir: Kemal Zorlak - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA