Atabeyler’de ‘örgüt’ü Kozmik Oda Savcısı Bilgili araştıracak

Mahkeme, Başbakan’a suikast hazırlığında yakalanan Atabeyler Çetesi üyeleri hakkında ‘örgüt emaresi var’ dedi. Terörle Mücadele Başsavcılığı derin soruşturmaların savcısı Bilgili’yi görevlendirdi.

Atabeyler’de ‘örgüt’ü Kozmik Oda Savcısı Bilgili araştıracak
Mahkeme talep etti 'örgüt soruşturması' başlatıldı

Ankara Terörle Mücadele ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı Atabeyler grubu hakkında örgüt soruşturması başlattı. Soruşturmayı Kozmik Oda ve 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili yürütecek. Başsavcılığın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 'nin Atabeyler grubuna ilişkin olarak verdiği gerekçeli kararı üzerine soruşturmayı başlattığı öğrenilirken Atabeyler 'de örgüt tespit edilirse, dava açılarak şüphelilerin örgüt suçundan da yargılanmaları sağlanacak.

Anlaştılar ama harekete geçmediler

Mahkeme, Başbakan Erdoğan 'a suikast iddiasıyla açılan 'Atabeyler ' davasında 'darbe teşebbüsü 'nden beraat ettirdiği sanıkları, patlayıcı madde bulundurmaktan cezalandırmıştı. Mahkeme, Erdoğan 'ın evinin krokileri, plastik patlayıcılar, silah ve bomba yapımında kullanılan malzemelerle yakalanan o dönemde çoğu muvazzaf asker olan 9 sanığı 'suç için anlaştıkları ancak harekete geçmedikleri ' gerekçesiyle 'hükümeti devirmeye teşebbüs ' suçundan beraat ettirmişti.

Savcılığa suç duyurusu yapıldı

Bu kararı çok tartışılan mahkeme, gerekçeli kararında, örgütün varlığını kabul ederken sanıklara neden ceza verilmediğini açıkladı. Kararda, savcılığın “silahlı terör örgütü kurma” suçundan dava açmadığı, ancak sanıkların örgüt kurma ve kurulan örgüte üye olmak suçlarının sübuta erdiği” vurgulandı. Bu suçun ise ayrı bir dava ile takip edilebileceği, yeni soruşturma için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 'na yazı yazıldığı belirtildi.

Derin soruşturmaların savcısı

Ankara Terörle Mücadele Başsavcılığı 'na yazının ulaşması sonrası önceki gün Başsavcılık soruşturma başlattı. Terörle Mücadele Başsavcıvekili Murat Esen soruşturmayı 28 Şubat soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili 'ye verdi. Bilgili, Kozmik Oda soruşturması, faili meçhul soruşturması ve 28 Şubat soruşturmasının yanı sıra Atabeyler grubuna yönelik çete soruşturmasını da yürütecek. Bilgili 'nin mahkemeye yazı yazarak dosyayı ve delilleri isteyeceği öğrenildi. En kısa sürede çete soruşturmasını tamamlamayı hedefleyen Bilgili, soruşturma kapsamında şüphelilerin ifadesine de başvuracak. Sanıkların askeri savcılıkta vermiş olduğu ifadeler istenirken yargılandıkları askeri mahkemenin kararları talep edilecek.

İddianamede örgüt delili var

Atabeyler Çetesi 'ne yönelik iddianameyi o dönem özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş ile savcı Dilaver Kahveci hazırlamıştı. Sanıklara 'Hükümeti devirmeye teşebbüs için anlaşmak ' suçundan TCK 'nın 316. maddesine göre dava açılmıştı. Mahkeme, evlerinde Başbakan Erdoğan 'ın evinin krokisi çıkan 4 sanık hakkında, Savcı Salim Demirci 'nin de mütalaası doğrultusunda patlayıcı madde bulundurmak suçundan 3 ile 5 yıl arasında hapis cezası vermişti.

Ankara 11. Ağır Ceza 'nın müsadere ettiği mühimmatlar dikkat çekmişti. Mühimmatlar arasında anti personel mayını, lav silahı ve C-4 plastik patlayıcı yer aldı. Daha önce ele geçirilen 90 bomba yapımına yetecek patlayıcı madde, Lancer ve MKE bombaları ile 2 tabanca müsadere edilmişti. Sanıklarda ayrıca Ayrıca gruba ilişkin “Biz Atabeyler Gerilla Grubu mensubu olarak, her zaman ve her şart altında vatanımıza ve milletimize bağlı kalacağımıza, ülkemizin ve milletimizin çıkarlarını sonuna kadar savunacağımıza ve bize emanet edilen şanlı bayrağımızı kanımızın son damlasına kadar koruyacağımıza namusumuz ve şerefimiz üzerine and içeriz” şeklinde yemin metni de ele geçirilmişti.

Ele geçirilen çok sayıda CD, bilgisayarlar ve üzerinde 'Atabeyler ' yazılı flamaların da olduğu patlayıcı madde, silah ve örgütsel dokümana rağmen savcılığın örgüt suçlaması yapmaması dikkat çekici bulundu.