Kırgızistan’da Belarus Büyükelçiliğine Saldırı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Belarus Büyükelçiliği binası önünde yapılan protesto gösterisinde binanın camlarına eylemciler tarafından taş atıldı.

Bugün Bişkek’teki Belarus Büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda gösterici, Belarus’un Kırgızistan’da ağır suç işlemekle suçlanan devrik Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve İnterpol tarafından da aranan eski Devlet Koruma Müdürü kardeşi Canış Bakiyev’i Kırgızistan’a iade etmesi talebinde bulundu.

Canış Bakiyev’in de Belarus’un başkenti Minsk’te bulunduğunu kanıtlayan fotoğrafların bir Belaruslu eylemci tarafından internet sitelerinde yayınlanmasından sonra Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı’nın Belarus Dışişleri Bakanlığı’na Canış Bakiyev’in Kırgızistan’a iade edilmesi ile ilgili yazı gönderdiği ve Belaruslu yetkililerin buna tepki göstermedikleri belirtiliyor. Belaruslu yetkililerin bu tepkisine sinirlenen Kırgız eylemciler, Belarus’un Kırgızistan Büyükelçiliği’nin kapatılmasını talep ederek “Canış Bakiyev iade edilmezse eylemlere devam edeceğiz” dedi.

Bişkek’teki Belarus Büyükelçiliği önünde yapılan eylem ile ilgili açıklama yapan Belarus Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Kırgız Hükümeti’nin elçilik binasını, diplomatlar ve elçilik çalışanları ile birlikte koruma altına alması gerektiğini belirtti.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı Belarus’taki büyükelçisini danışmak üzere geri çekerken, Belarus’un Bakiyev’leri iade etmemesi durumunda Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) Hukuki Yardım ve Yasal Sözleşmesi kapsamında Canış Bakiyev’in iade edilmesi ile ilgili yardım isteyeceğini belirtti.

Kaynak: İHA