Ünlü Sultani Üzümünün Hasadına Başlandı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Alaşehir ilçesinde üretilen dünyaca ünlü Sultani cinsi çekirdeksiz sofralık üzümün hasadına başlandığını bildirdi.

Çebi, yaptığı açıklamada dünyanın en önemli bağcılık alanlarına sahip Alaşehir'de üretilen Sultani cinsi çekirdeksiz sofralık üzüm hasadına bugün itibariyle başlandığını kaydetti.

Manisa'nın 730 bin dönüm bağ arazisinde 355 bin ton sofralık üzüm üretimiyle Türkiye'de birinci olduğunu vurgulayan Çebi, “250 bin ton kuru üzümle Türkiye üretiminin yüzde 87'sini karşılamakta olup dünya kuru üzüm ihracatının yüzde 35'i ilimizden yapılmaktadır. 2011 yılında ilimizden 197 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ve 185 bin ton sofralık yaş üzüm ihracatı yapıldı. 60 bin bağcı ailesiyle yaklaşık 300 bin kişi, geçimini üzüm üretimiyle sağlamaktadır. Bununla beraber bölgemizde bağcılığa doğrudan ya da dolaylı girdiler üreten, gübre, ilaç, alet ve makine, bağ direkleri ve telleri, bağ dikim, budama ve hasat işçiliği, fidan üretimi ve kuru üzüm işletmelerinde istihdam edilen işçileri de bir bütün olarak değerlendirdiğimizde ilimize sağladığı ekonomik katkı daha geniş tabana yayılıyor.” dedi.

Manisa’da bağ bozumunun başlamasıyla ilgili bilgi de veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi, ilk üzüm bayramının 22 Ağustos 1937'de kutlandığını, Türkiye'de ilk bağcılık ve ürünleri sergisinin de 5-8 Eylül 1963 tarihlerinde bağ bozumu şenlikleri kapsamında yapıldığını söyledi.

Çebi, "1984 yılından itibaren şenlikler yaş ve kuru üzüm yarışmaları, konferans ve konserlerin yer aldığı programlarla eylül ayı başlarında kutlanmaya başlamış, sonraki yıllarda Manisa'nın kurtuluş günü olan 8 Eylül'ü de içine alacak şekilde devam ettirilmiştir. Son yıllarda ise Manisa Ticaret Borsası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle kuru üzüm alım törenleri yapılarak, çiftçilerin kaliteli üzüm üretmesini teşvik amacıyla yaş ve kuru üzüm yarışmaları düzenlenmektedir.” diye konuştu.

Hasan Çebi, Türkiye ve Manisa için çok önemli zirai ve ekonomik değer taşıyan Sultani üzümünü dünyaya daha iyi tanıtabilmek için önümüzdeki süreçte diğer paydaş kurumlarla işbirliği içersinde yeni çalışmalar yapmak istediklerini bildirdi .