Güney Afrika’da “Irkçı Beyazlar” Siyahları Protesto Etti

Güney Afrika’da “ırkçı beyazları” temsil eden aşırı sağ partilere üye bir grup, taşıdıkları pankartlarla siyahları protesto etti.

Liberal beyazların partisi olarak bilinen anamuhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), gösterileri organize eden ırkçı partileri İnsan Hakları Komisyonu’na rapor edeceğini açıkladı.

Irkçı beyazlar geçen hafta Johannesburg’un doğusundaki beyaz çiftçilere ait Delmas kasabasında siyahları protesto etmişlerdi. DA’den yapılan açıklamada, aşırı sağ partililer, “Korkak siyahlar, kadınlarımızı ve çocuklarımızı serbest bırakın, Siyahlarla hiç bir zaman beraber yaşamayacağız, barbarlar çocuklarımızı rahatsız etmeyin. Hırsızlığa, tecavüze, cinayete son verin” yazılı pankartlar taşıyarak, Güney Afrika’da yasak olan "ırkçı" faaliyetlerde bulundular.DA sözcüsü Anthony Benadie, “ Irkçıların tahrik edici sloganları Güney Afrika insan hakları kanunlarına aykırıdır. Anayasal zorunluluk olan 'Hiç kimse insafsızca doğrudan ya da dolaylı olarak başkasına karşı ayrımcılık yapamaz' ilkesi ihlal edilmiştir." dedi.

Delmas'ın beyaz ırka mensup çiftçi sakinleri kasabalarında yaşanan kadın ve çocuk cinayetleri üzerine sokaklara dökülmüşlerdi. Güney Afrika’da ırkçı beyazların desteklediği aşırı sağ partiler Die Boere-Afrikaner Volksraad, Volksraad Verkiesings Kommissie, Die Verkenners, Republikeinse Vrouebeweging, Kommandokorps, Herstigte Nasionale Party ve Afrikaner Weerstandsbewiging isimli partiler .