''7. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'' Sonuç Bildiri

İstanbul’da düzenlenen ''7. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı''nın sonuç bildirisi açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin katılımıyla yapılan basın toplantısında sonuç bildirisini Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent tarafından açıklandı.

Muhtar Kent tarafından açıklanan sonuç bildirisinde, önceki toplantıda, hükümete, yatırım ortamı reform ajandasında öncelikli olarak yer verilmesi gereken bazı konularda tavsiyelerde bulunulduğu hatırlatıldı. Bu tavsiyelerin büyük ölçüde yerine getirildiği kaydedilen bildiride, önceki toplantıdan bu yana kaydedilen gelişmeler şöyle sıralandı: ''Güçlü büyümeyle birlikte makroekonomik istikrarın, kamu mali dengesi ve fiyat istikrarı aracılığıyla sağlanması ve mali denetime sistematik bir yaklaşım getirilmesi, cari açığın sürdürülebilirliğini sağlamak ve ara malı ithalatına bağımlılığı azaltmak üzere İhracat Odaklı Üretim Stratejisi ve GİTES'in benimsenmesi, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, cari işlemler dengesinin güçlendirilmesi ve ihtiyaç duyulan ham madde ve ara malların yurt içinde üretiminin desteklenmesi amacıyla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikaları arasındaki bağlantıları geliştirmeyi hedefleyen yeni bir teşvik sisteminin oluşturulması, Türk Ticaret Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, Borçlar Kanununun yenilenmesi ve adli sistemin hızının ve etkinliğinin artırılması ile iş ortamının yasal çerçevesinin iyileştirilmesi, iş gücü piyasası reformlarının sürdürülmesi ve mesleki eğitim-istihdam ilişkisini güçlendirmeye yönelik bir eylem planının hayata geçirilmesi, yenilikçilik ve KOBİ'lerin finansmana erişimine yönelik desteklerin artırılması ve Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilikçilik Stratejisinin kabul edilmesi.'' Bildiride, Türkiye'nin, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun, reform ajandasını küresel ekonomik eğilimler ve özel sektörün öncelikleri doğrultusunda güncelleyerek yeniden yapılandırmasına yönelik çabalarına işaret edildi.

Mevcut küresel ortamın, tehditlerin yanı sıra fırsatlar da sunduğuna dikkat çekilen bildiride, Türkiye'nin bu fırsatları değerlendirmesi ve dünya ekonomisindeki rekabetçi konumunu iyileştirmesi için, iş gücü piyasası reformlarını uygulaması, yargı sisteminin etkinliğini artırması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarını sürdürmesi gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda, Hükümete, makro ekonomik istikrar ve tasarruf-yatırım dengesinin sağlanması yönündeki çabalarını sürdürmesinin yanı sıra, önümüzdeki dönemde şu temel alanlara öncelik vermesini önerisinde bulunuldu: ''Türkiye Bölgesel Yönetim Merkezi: Türkiye uluslararası iş çevreleri için güvenilir bir liman ve bölgesel bir yönetim merkezi olmaya yönelik hazırlıklarını sürdürmelidir. Bazılarımız halihazırda İstanbul'u şirketlerimizin bölgesel operasyonları için merkez olarak seçmiş bulunuyoruz. Ayrıca, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) da bölgesel ofisini İstanbul'da açmıştır. Türkiye'nin çok uluslu şirketler ve uluslararası kuruluşlar açısından cazip bir merkez alternatifi sunabilmesi ve uluslararası hizmet merkezi olabilmesi için fiziki, yasal, düzenleyici ve kurumsal altyapısını iyileştirerek küresel bir iş merkezi olarak sunduğu avantajları güçlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, İstanbul'un uluslararası bir finans merkezine dönüştürülmesine yönelik oluşturulan İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı kapsamında belirlenen politikaların uygulanma süreci hızlandırılmalı, ilerlemelerin izlenmesine yönelik yapı ve ilkeler tespit edilmeli ve taslak Sermaye Piyasası Kanunu'nun yasalaşma süreci tamamlanmalıdır. Yabancı dil becerilerinin ve yabancı personele yönelik sosyal altyapının geliştirilmesi, Türkiye'nin yatırımcılar nezdindeki cazibesinin artırılması açısından gerekli olacaktır. İş Gücü Piyasası-Eğitim: Türkiye işgücü piyasası reformları kapsamında, esnek çalışma modellerinin uygulamaya alınması, kadınların işgücüne katılımının artırılması, aktif iş gücü programları ile iş gücü becerilerinin iyileştirilmesi, başta mesleki eğitim olmak üzere eğitim sisteminin güçlendirilmesi ve eğitim-istihdam ilişkisinin kuvvetlendirilmesi açısından daha fazla ilerleme sağlamalıdır.''

Bildiride, yasal çerçevenin iyileştirilmesi ve yargı sisteminin hızının, etkinliğinin ve tutarlılığının iş dünyasının gereksinimlerine cevap verecek şekilde artırılmasına yönelik, Yeni Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu ve firmaların kolay uyumunu sağlayacak doğrultuda gereksiz yük getirmeksizin yürürlüğe konulması ile İdari Usul Kanun Tasarısının da yürürlüğe konulması konularına yer aldı. Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü açısından, enerji faktörünün kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekilen bildiride, ''Bu nedenle, yenilenebilir ve ulusal enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi ve enerji piyasasının serbestleştirilmesine devam edilmesi, ithalata bağımlılığın azaltılması açısından önemli bir ihtiyaç oluşturmaktadır'' denildi.

Fiziki Altyapının İyileştirilmesi konusunda, sanayinin artan ihtiyaçlarına cevap vermek üzere ulaştırma ve iletişim altyapısının daha da geliştirilmesinin yatırımlar açısından önemli olduğu vurgulanan bildiride, şunlar kaydedildi: ''Yeniliğin yanı sıra, araştırma ve geliştirme altyapısının iyileştirilmesi, yatırımların artırılması açısından kritik öneme sahiptir. Türkiye ayrıca, fikri mülkiyet haklarına ilişkin mevzuatın ve veri güvenliği politikalarının uluslararası standartlarla uyumlaştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürmelidir. Yatırım karar sürecinde, projenin gereksinimlerini karşılayan bir yatırım yeri bulunması önemli bir öncelik teşkil etmektedir. Türkiye, yatırımcıların projeleri için ihtiyaç duyduğu yatırım yeri arayışı taleplerini daha iyi karşılayabilmek için yasal, teknik ve kurumsal altyapısını iyileştirmelidir. Özellikle gümrük süreçlerinin etkinliğinin ve hızının artırılması, vergi sisteminin etkinliğinin, öngörülebilirliğinin ve tutarlılığının artırılması ve Türkiye'de görev alacak yabancı personelin aile üyelerine yönelik çalışma izinleri de dahil olmak üzere iş dünyasını etkileyen izin süreçlerinin basitleştirilmesi hususlarında mevzuat ortamını iyileştirme politikalarına devam etmelidir.''

''Türkiye'nin yatırım yeri algısı ile mevcut koşulları arasında hala önemli bir farklılık bulunmaktadır'' denilen bildiride, Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin, bu farklılığı ortadan kaldırmak üzere hükümetle birlikte çalışmaya gönüllü olduğu vurgulandı. Bildiride, hükümetin tüm alanlarda reform yapmaya yönelik devam eden kararlılığına destek verilerek, yatırım ortamının iyileştirilmesi alanında elde edilen önemli başarılar da takdir edildi. Bildiride, ''Burada belirlenen reform ajandasının uygulanmasında sağlanacak ilerlemenin, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracağına ve daha fazla uluslararası doğrudan yatırım çekmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu alanlarda sağlanan ilerlemeyi izlemeyi ve bir sonraki Yatırım Danışma Konseyi toplantısında bir araya gelmeyi heyecanla bekliyoruz'' denildi .
Kaynak: İHA