Palandöken: 'Akaryakıt Zamları Esnafın Belini Büküyor'

Mart ayı içerisinde akaryakıta üst üste üç kez yapılan zammın şoför esnafının belini büktüğü hem de vatandaşların aile bütçesine ek masraf getirdiği belirtildi.

Palandöken: 'Akaryakıt Zamları Esnafın Belini Büküyor'
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıta yapılan son zamlarla 10 numara yağa talebin daha da artacağını belirterek "Akaryakıta zam yapılmakta ama tarifelerde bir artış olmadığı için zar zor evini geçindirmeye çalışan şoför esnafımız zora düşmektedir. Taşımacılığın en büyük maliyeti akaryakıtla birlikte lastik, tamir ve yedek parça fiyatlarında KDV indirimi yapılmalı. Akaryakıt fiyatlarının sürekli artması ile litresi neredeyse üçte bir fiyat olan 10 numara yağın kullanımı artmaktadır" dedi.

VERGİ İNDİRİMİ KAÇAĞI DÜŞÜRÜR

Motorinde yapılacak ÖTV indiriminin aklı başında herkesi yasal satılan motorine yönlendireceğini anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şunları söyledi: "Çünkü, 10 numara yağ dediğiniz karışım motorun ömrünü azaltmakta, sonuçta daha büyük bir masrafa yol açmaktadır. Ayrıca, kaza anındaki yanıcı etkisi de insanların hayatını tehdit etmektedir. Kimse fiyat farkı azaldığında 10 numara yağı tercih etmez. Yani yapılacak vergi indirimi kaçak oranınıdüşürür. Böylece yasal motorin kullanımı artar. Sonuçta yapılan vergi indirimi de motorin kullanımının artışı ile telafi edilmiş olur. Sahte yakıt ve kaçak akaryakıttan devletimizin vergi kaybı yıllık iki milyar liranın üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Çevreye ve araçlara verdiği zarar da hesap edilse daha büyük bir maliyetten söz edebiliriz. Çünkü bu da milli servet kaybıdır"

TEDBİRLER ARTIRILMALI VE TESK ÇÖZÜM ORTAĞI OLMALI

Sonucu ölümle biten kaza nedenleri arasında 10 numara yağ adlı yakıtın kullanılmasının tespit edilmesinin bile önlem alınmak için yeterli bir sebep olduğunu anlatan Bendevi Palandöken, sözlerini şöyle tamamladı: "10 numara yağı yakıt haline getirmek için kullanılan solvent ve diğer kimyasal çözücülerin ithalinden kullanım yerlerine kadar takibi yapılabilir. Yol boylarında tenekeler içinde yapılan satışın yasaklanarak cezai müeyyide getirilebilir. Çevreyi kirletmesi açısından egzoz ölçümleri yapılarakengellenebilir. Bu konuda regülatör kurumlar olarak Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve TESK yetkilileri bir araya gelerek bu yasa dışı kullanımın engellenmesi için gerekli tedbirler alınarak uygulanmaya konulmalıdır. "