Keşan’da İşadamlarına Yeni Ticaret Kanunu Anlatıldı

Keşan’da oda, borsa ve esnaf odaları üyelerine yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) anlatıldı.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Trakya Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) ve Güreli Yeminli Mali Müşavirlik Tekirdağ Şubesi işbirliği ile Ahmet Yenice İlköğretim Okulu Sevim Yenice Konferans Salonu 'nda bir program düzenlendi. Programda yeni TTK 'nun şirketlere getirdiği yeni yükümlülükler ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yeni TTK 'nın 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini bildirdi. Para kazanan herkese yeni TTK 'nın anlatılması gerektiğini ifade eden Helvacıoğlu, “12 yıldır bekleyen bir kanundu. Bu kanun esnafın anayası. Çok önemli. Artık şirketlerde patron olmayacak. Şirketin yöneticisi olacağız. Bunu iyi öğrenmemiz lazım. Yanlış yapıldığında hapis ve para cezaları var. Buna hazır mıyız? Ben şahsen bir yönetici olarak ertelenmesi taraftarıyım. Çünkü canımız çok acıyacak. Buna hazır olduğumuzu düşünmüyorum. Yeni TTK 'ya uyum sağlamak için bu toplantıları seri halinde yapmamız gerek.” dedi.

120 firma temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan Trakya ABİGEM Uzmanı Sinem Ertemel, Trakya ABİGEM ve faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplam 235 madde ile en önemli değişikliklerin anonim şirketlerde gerçekleşeceğini anımsatan Yeminli Mali Müşavir Mehmet Sabri Yüce de yeni kanunu birçok yönü ile ele alarak, yeni TTK 'nda şahıs şirketleri ile sermaye şirketleri arasındaki farklılıkların belirgin hale getirildiğini anlattı.

Yeni TTK 'nın şirketlerin birleşme, bölünme ve tür değişikliklerine de daha çok imkan tanıdığını ve böylelikle güçlü ve kurumsal şirketlerin daha sağlam adımlarla geleceğe yürüyebileceğini vurgulayan Yüce, yeni TTK 'ya geçiş sırasında bazı sorunların yaşanabileceği, bunun çözümlerinin ancak Trakya Abigem ve meslek örgütleri gibi kurumların düzenleyecekleri bu tür etkinliklerde ortaya çıkabileceğini ifade etti.
Yeminli Mali Müşavir Yücel Genç de yeni TTK 'nın; şirketlerin, tek tip uluslararası muhasebe ve denetim standartları ile kolay finansman bulabilmelerini sağlayacak, yöneticilerinin sorumluluk düzenlemelerinde kusur derecelerini gözetecek, azınlık haklarını koruyacak, kolay yönetim ve genel kurullar yapılmasını sağlayacak olmasının önemli yenilikler olduğunu dile getirdi.