İhracatçılar Kuzey İrak'taki Yeni Düzenlemeye Hazırlanıyor

Irak hükümetinin kendi piyasasına girecek bütün ithal malların sevki öncesinde denetlenmesini öngördüğü 'İthalat Öncesi Gözetim, Test ve Sertifikasyon Programı' uygulamasının ardından Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim de uluslararası standartların kabul gördüğü bir sistemi uygulayacak.

Türk ihracatçıları zorda bırakacak bu uygulamanın tarihi 15 Nisan 'dan 15 Mart 'a çekilirken, Kuzey Irak 'a ihracat yapan firmaların da konu hakkında bilgilendirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. Bölgeye en fazla ihracatın gerçekleştiği Güneydoğu 'daki firmaların bu uygulamada zorlanmaması için Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) 13 Mart 'ta toplantı düzenleyecek.

Irak hükümeti yaklaşık 3 yıl önce piyasasına giren malların denetlenmesi için bir girişimde bulunmuştu. Bu kararından geri adım atan hükümet, kendi iç piyasasında yeterli denetim olmadığını öne sürerek, Avrupalı iki firma ile görüşmüştü. Ancak, SGS ve Bureau Veritas şirketleri ile anlaşma sağlanamaması üzerine de uygulamaya 15 Ocak tarihinde geçilmiş, 15 Nisan 'a kadar da geçiş süreci öngörülmüştü.Bununla beraber denetim uygulaması getirme çalışmaları yapan Irak 'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim de 15 Nisan olarak belirlediği uygulama tarihini 15 Mart 'a çekti. Kuzey Iraklı ithalatçıların talebi neticesinde 15 Mart 'tan itibaren daha katı uygulanacak olan sistemle ilgili 15 Nisan 'da da kat 'i uygulamaya geçilecek. Bölgesel yönetim tarafından başlatılacak uygulamada, merkezi Irak hükümetinden farklı olarak uluslar arası standartlar kabul görecek. Sevkiyat öncesi uygunluk denetimini kapsayan çalışmalar hakkında GAİB 'de de ihracatçılar bir araya getirilerek bilgilendirme toplantısı düzenlenecek. Toplantı, Ekonomi Bakanlığı tarafından, GAİB 'in ev sahipliğinde, Bureau Veritas firmasının katılmıyla 13 Mart Salı günü gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili olarak Irak 'a ihracat yapan firmaların yetkililerinin davetli olduğu seminerde yapılan değişiklikler ve uygulama hakkında uzmanlar tarafından bilgi verilecek. Toplantıya Kahramanmaraş. Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman Kilis ve birçok çevre ilden ihracatçı davet edildi.