Wikileaks'ın Türkiye Belgelerinde Çarpıcı İddialar

ABD’nin ünlü istihbarat kuruluşu Stratfor’un yazışmalarında Türkiye’de özellikle ekonomi ve askeri alanda ‘güvenilir’ kaynakları olduğu görülüyor...

Wikileaks'ın Türkiye Belgelerinde Çarpıcı İddialar
Gizli belgeleri sızdıran Wikileaks sitesi bu kez “gölge CIA” olarak anılan Stratfor düşünce ve istihbarat merkezinin e-postalarını yayımladı. Wikileaks, ABD merkezli şirkete ait 2004-2011 tarihli 5 milyondan fazla e-postada şirketin “bilgi ağları, yolsuzluk, kara para aklama teknikleri ve psikolojik yöntemlerinin” ortaya çıkacağını iddia etti. Intel, Dell gibi büyük şirketlerin yanı sıra Amerikan Hava Kuvvetleri de dahil birçok devlet birimine hizmet veren Stratfor ise sızıntıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.
Yazışmalar arasında Türkiye hakkında da bazı bilgiler bulunuyor. İşte belgelerde Türkiye ile ilgili dikkat çeken detaylar:

- Stratfor 'un CEO 'su George Friedman imzalı Şubat 2010 tarihli e-postada, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger olduğu tahmin edilen bir kaynakla yapılan mülakat “Erdoğan, Kissinger 'a İsrail ile bir noktada bağları koparmayı ve İslam dünyasına yeniden yön vermeyi planladığını söylemiş” sözleriyle aktarılıyor. Aynı yazışmalar içerisinde Stratfor çalışanlarından biri “İsrail 'in İran 'a saldırmasının Türkiye 'yi zora sokacağını”söylüyor.

- Stratfor 'un Aralık 2011 tarihli iç yazışmasında Venezuela 'da devlete ait petrol şirketi PdVSA ile İran 'ın ortak girişim başlattığı, operasyon merkezinin ise İran 'a uygulanan yaptırımlar nedeniyle Caracas 'tan Ankara 'ya taşındığı belirtiliyor. İran 'ın yaptırımların artması ile birlikte pek çok operasyonu Venezuela 'dan Türkiye 'ye kaydırdığı vurgulanıyor.

- Bir başka belgede ise Stratfor, Ortadoğu 'daki bilgi kaynaklarını değerlendirirken “Ortadoğu ülkelerinde taktik konularda ciddi açıklarımız var. Afganistan ve Türkiye ise bu konuda istisnalar. Özellikle Türkiye 'de ekonomik bilgi alanında iyi kaynaklarımız var fakat henüz somut bir bilgi akışı almadık” deniyor. Belgelere göre şirketin kaynakları arasında ordudan çok sayıda insan bulunuyor.