Temsil Gücünü Artıran Suk Yeni Başkanını Da Seçecek

Katar'ın başkenti Doha'daki Suriye Ulusal Konseyi genel kurul toplantısı devam ediyor. Muhalefetin geniş bir temsil oranına ulaştığı toplantıya, 30'u aşkın muhalif grubun iştirak ettiği belirtiliyor.

Toplantıda SUK'un daha geniş bir katılıma ve daha demokratik bir yapıya kavuşturulması için öneriler masaya yatırılıyor. Ayrıca Riyad Seyf'in geçiş hükümeti kurulmasına yönelik önerisi de ele alınacak.

Pazar günü başlayan toplantılar dört gün boyunca devam edecek, 8 Kasım'da ise SUK, kendi şemsiyesi dışında kalan diğer muhalif gruplarla bir araya gelecek.

-SUK yeni başkanını da seçecek-

Toplantının ilk günü kabul edilen yeni iç tüzük çerçevesinde SUK'un yeni başkanı çarşamba günü yapılacak oylama sonucu belli olacak.

Yeni yapılanmaya göre ayrıca SUK Genel Kurulu, genel sekreterliğini de belirleyecek. Genel Kurul tarafından seçilecek genel sekreterlik 40'ı aşkın üyeden oluşacak. Bu üyelerden en çok oyu alan 11 kişi ise yürütme kurulunu teşkil edecek.

Toplantıya katılan muhalif gruplar, listelerini oluşturmaya başladı.

Çarşamba günü yapılacak seçim öncesinde gruplar adaylarını belirleyerek kendi listelerini sundu. SUK'ta 8'den fazla üyesi bulunan her grup genel sekreterliğe 1 temsilci gönderme hakkına sahip. Gruplar yeterli sayıya ulaşamadıkları veya çok güçlü adayları bulunmadığında birbirleri ile anlaşarak birleşme yoluna gidiyor. Bu gruplar böylece, bir araya gelerek tek bir liste ile seçimlere gitmeyi amaçlıyor.

-SUK temsil gücünü artıracak-

Daha fazla muhalif grubu bir araya getirerek daha yüksek bir temsil gücüne ulaşmak isteyen SUK, Doha'da bunu büyük ölçüde başardı. SUK'a yeni katılan bazı muhalif gruplar Doha'daki toplantıda kendini gösterdi. Bu gruplardan ilki Türkmenler. Türkmenleri, Suriye Türkmen Kitlesi ve Suriye Demokratik Türkmen Hareketi grupları temsil ediyor. Söz konusu iki grup birleşerek tek bir liste ile seçime girme kararı aldı.

SUK'a yeni katılan gruplar arasında Türkmenlerin yanı sıra Süryaniler ve Asuriler de bulunuyor. SUK'tan ayrılan herhangi bir grup ise yok. Doha'daki toplantıda Suriye'deki muhalefet eskiye oranla daha geniş bir temsile ulaştı.

Yeni katılan gruplar arasında silahlı gruplar da var. Sahadaki grupların Doha'da büyük ölçüde katılım sağladığı belirtiliyor. Özellikle Şam ve Halep'ten gelen tümen ve tugay temsilcilerinin SUK bünyesine dahil olduğu öğrenildi.

-PKK uzantısı PYD SUK'ta temsil edilmiyor-

SUK toplantısına Kürtleri temsilen 5 ayrı grup katılıyor ancak terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak nitelendirilen PYD bu gruplar arasında bulunmuyor. AA muhabirine açıklama yapan SUK üyeleri, SUK'un PYD ile hiçbir bağlantısı olmadığına vurgu yaptı.

PYD'nin hiçbir zaman SUK ile muhatap olmadığı, Kahire'de gerçekleşen toplantıya Arap Birliği'nin daveti üzerine katıldıkları değerlendiriliyor. Öte yandan PYD'nin ''Suriye rejiminden ve İsrail'den direktif aldığı'' dile getirilen iddialar arasında.

Özgür Suriye Ordusu ile PYD militanları arasında yeni çatışmaların yaşanma ihtimalinin zayıf olduğu, ÖSO ile PYD arasında ateşkesin sağlandığı, iki tarafın da riskleri bildiği için yeni çatışmalara girmeyeceği ifade ediliyor.

-Riyad Seyf'in ''geçiş hükümeti'' önerisi-

Doha'daki toplantılarda görüşülen en önemli konular içinde Riyad Seyf'in önerisi yer alıyor. Söz konusu öneri, 50 kişiden oluşan meclis oluşturulmasına ve bu meclisin daha sonra geçiş hükümetini kurmasını öngörüyor.

Öneri kabul edildiği takdirde SUK şimdiki gibi muhalefeti bünyesinde toplayan şemsiye bir oluşum değil, yeni yapının bir parçası olacak.

Söz konusu önerinin de çarşamba günü oylanması bekleniyor. Toplantıya katılan muhalif grup temsilcilerinin büyük çoğunluğu önerinin oy birliğiyle kabul edilmesini bekliyor.

SUK'un içerisindeki en güçlü gruplardan biri olan Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı da Seyf'in önerisini desteklediğini açıkladı.

SUK Başkanı Abdülbasit Seyda da salı günü yaptığı konuşmada muhalefeti birleştirme arayışlarını desteklediğini söyleyerek, bu öneriye sıcak baktığını ima etmişti.

Bazı muhalifler, uluslararası toplumdan ve özellikle ABD'den destek alınabilmesi için önerinin kabul edilmesi yönünde 'gizli bir dayatma' olduğunu iddia ediyor.

SUK Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu iddialara kesinlikle katılmadığını belirtti.

Hoca, Riyad Seyf'in önerisinin ''SUK'un mutfağından çıktığını'' savunarak, ''Bu, dışarıdan SUK'a takdim edilen bir öneri degil'' değerlendirmesinde bulundu. Hoca, önerinin ''kesinlikle dış bir baskının sonucu olmadığını'' ileri sürdü.

-Öneri kabul edilirse ne olacak--

Seyf'in önerisi kabul edildiği takdirde ilerleyen dönemde geçiş hükümeti kurulacak. Bunun en temel parçasını ise SUK oluşturacak. Seyf'in, kurulması muhtemel hükümete başkanlık etmek için aday olmayacağı belirtiliyor. Seyf, Doha'da ''yaşı ve sağlık durumu nedeniyle adaylığı düşünmediği'' yönünde bir açıklama da yaptı.

Öte yandan AA muhabirinin konuştuğu kimi muhalifler, Seyf'in başkanlığa aday olmamasının asıl sebebinin ''Hükümetin başkanı olmak için bu öneriyi ortaya attı'' yönünde eleştiriler gelmemesi olduğunu öne sürüyor.

Muhabir: Feyza Gümüşlüoğlu / Fatih Okumuş

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA