Erzurum’da On Ayda 4 Patent, 6 Faydalı Model, 28 Endüstriyel Tasarım Tescil Edildi

Erzurum’da Üniversiade 2011’le başlayan ve güç kazanan markalaşma olgusu, TPE verilerine de yansıdı.

Ekonomik ve kültürel her sektörde markalaşma bilincinin güç kazandığı Erzurum, patent ve faydalı model sayısıyla bölgede öne çıkan il oldu. ON AYLIK VERİLER Erzurum’da bu yılın on ayında 4 patent, 6 faydalı model, 28 endüstriyel tasarım tescil edildi. On ayda 9 patent, 6 faydalı model, 117 marka başvurusu gerçekleştirildi.

İl tescilli patent ve faydalı model sayısıyla Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ilk sırada yer aldı.

TPE AÇIKLAMASI TPE Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım başvuru ve tescil sayılarını açıkladı.

Markalaşmanın büyük hız kazandığı Erzurum’da bu yılın ekim ayında 1, Ocak-ekim ayları döneminde ise 4 patent tescil edildi. İlin tescilli patent payı bölge toplamında yüzde 50, Türkiye toplamında ise yüzde 0.45 olarak hesaplandı.

PATENT TESCİL VERİLERİ Ocak-ekim döneminde Doğu Anadolu Bölgesinde toplam 8 patent tescil edilirken, 27 başvuru gerçekleştirildi.

Dönemde Erzurum’dan 4, Malatya’dan 2, Elazığ ve Muş’tan ise 1 patent tescil işlemi gördü. Ocak-ekim sürecinde Erzurum ve Malatya’dan 9, Elazığ’dan 8, Bitlis’ten ise bir patent başvurusu yapıldı. Erzurum’un başvuru payı yüzde 30 olarak kaydedildi.

ERZURUM’UN MARKALAŞMA PERFORMANSI Erzurum patent tescilinde gösterdiği başarılı performansı faydalı modelde de sergiledi. Ekim ayında 1 faydalı modelin tescil edildiği ilde, on ayda tescil edilen marka sayısı 6’ya ulaştı. Erzurum’un tescilli faydalı model payı Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 50, Türkiye’de ise yüzde 0.30’luk pay gösterdi. İl tescilli model sayısında bölgede ilk sırada yer aldı.

FAYDALI MODEL 10 ayda Doğu Anadolu Bölgesinde 12 faydalı model tescil edildi. Dönemde Erzurum’dan 6, Malatya’dan 3, Elazığ’dan 2, Van’dan ise 1 model tescil işlemi gördü. Ocak-ekim ayları arasında Doğu Anadolu Bölgesinden 29, Erzurum’dan ise 9 faydalı model başvurusu gerçekleştirildi.

İlin model başvuru sayısı bölge toplamında yüzde 31’lik pay oluşturdu.

MARKA BAŞVURUSU Erzurum’dan bu yılın on ayında 117, Doğu Anadolu Bölgesinden ise bin 115 marka başvurusu yapıldı. TPE, İlden ocak ayında 8, şubatta 17, martta 13, nisanda 16, mayısta 19, haziran ayında 9, temmuz ayında 17, ağustos ayında 5, eylül ayında 9, ekim ayında ise 4 başvurunun yapıldığını açıkladı.

Erzurum’un marka başvuru sayısı bölgede yüzde 10.4’lük pay edindi .
Kaynak: İHA