Denizli Sanayi Odası Başkanı Keçeci Açıklaması

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, İran ve Türkiye'nin ticaret yapmasına engel güçlerin bulunduğunu ancak iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin kısıtlanamayacağını söyledi.

Türk İran Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamid Kian başkanlığındaki heyet, DSO'yu ziyaret etti.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, ikili görüşmelerden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'deki bakır fabrikalarının ilk ihracatını yıllar önce İran'a yaptığını belirtti.

İran'ın yapılanmasında Denizli'deki fabrikaların önemli bir yeri olduğunu dile getiren Keçeci, ''Bazı imkansızlıklara karşın İran ile ticari ilişkimiz devam etmektedir. Yurt dışından özellikle her iki ülkenin ticaret yapmasına engel baskı güçleri var ama 2 ülke arasındaki ticari ilişkiler kısıtlanamaz'' dedi.

İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin ambargodan etkilendiğini dile getiren Keçeci, banka ilişkileri ve transferlerinde de sorun yaşadıklarını ifade etti.

TİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hamid Kian da iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesini arzu ettiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

''İki ülke arasındaki ticaret Her Şeye Rağmen gelişecektir. 2001'lerde Türkiye-İran ticaret hacmi 700 milyon dolarlardaydı. Bugün birçok engellere rağmen 20 milyar dolara ulaşmıştır. Biz özel teşebbüs olarak bu yolda ilerledikçe daha da ilişkiler pekişecektir ve daha da sağlamlaşacaktır. O ilişkilere de kimse dokunamayacaktır. Bizler özel sektör olarak kendi ticaretimizi geliştirdikçe iki ülkenin ilişkileri daha da ileriye taşınacaktır. Dolayısıyla siyasi konular, siyasilerin yapacağı işlerdir. Fakat biz iş adamları olarak iki ülkenin ticareti ve sanayisinin menfaati icabı çalışmalarımıza devam edeceğiz.''

Basın açıklamasının ardından heyet ikili görüşmeler yaptı.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Efsun Yılmaz / Ramazan Ercan

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Kaynak: AA