Cumhurbaşkanı Mursi Uganda'ya Gidiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, bağımsızlık kutlamalarına katılmak ve resmi temasta bulunmak üzere bugün Uganda'ya gideceği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali, Mursi'nin Uganda ziyaretinde, Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin yanı sıra 6 Afrika lideriyle görüşeceğini söyledi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Sözcü, Mursi'nin bu ziyareti ''Afrika ülkeleriyle olan ilişkileri güçlendirme ve Nil havzası ülkeleriyle yaşanan sorunları çözme'' amacıyla gerçekleştireceğini belirtti.

Uganda'daki bağımsızlık kutlamalarına, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Zambiya Cumhurbaşkanı Michael Sata, Burundi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete de katılacak.

Görüşmelerde öncelikle Nil Nehri sularının kullanımıyla ilgili olan ''Entebbe Anlaşması''nın ele alınacağı kaydediliyor.

Tanzanya, Ruanda, Uganda ve Etiyopya 2010 yılında Nil sularının yeniden paylaştırılmasını öngören ''Entebbe Anlaşması''nı imzalamış, Kenya ve Burundi de bu ülkelere katılmıştı. Mısır ve Sudan ise Nil'deki paylarını etkilediği gerekçesiyle anlaşmayı veto etmişti.

Muhabir: İman Abdulmunim - Gülşen Topçu / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA