Rusya, Türkmenistan`ın Dış Ticaretinde Lider

Türkmenistan ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, Aşkabat’ta ele alınıyor.

Başkent Aşkabat, 3. Türkmen-Rus Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapıyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, forum katılımcılarına yazılı mesaj gönderdi. Berdimuhamedov mesajında, Rusya’nın Türkmenistan’ın dış ticaretinde ilk sıralarda yer aldığını kaydederek, 2011 yılının ilk altı ayında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1 milyar 644 milyon doları bulduğunu belirtti.
Büyük potansiyele sahip olan Rusya ile işbirliği yapmanın Türkmenistan’ın dış siyasetinin önceliklerinden olduğunu belirten Berdimuhamedov mesajında: “İki ülke arasında enerji, inşaat, ulaşım, iletişim, tekstil, inovasyon teknoloji, tarım, turizm gibi sektörlerde işbirliği için önemli potansiyel bulunuyor. Rus şirketleri Türkmenistan’ın önemli sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Türkmenistan’da Rus sermayeli 183 şirket tescil edildi.” dedi .

Rusya Devlet Başkanı Medvedev ise mesajında, iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli potansiyelin bulunduğunu ve bölgesel işbirliğinin orta ve küçük ölçekteki firmaların faaliyetlerine katkı sağlayacağını belirtti.
Son yıllarda Türkmenistan ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık daha da güçlendiriliyor.