Kars’ta Tarihi Binalar Yavaş Yavaş Yıkılıyor

Uzun yıllar Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Hekimevi olarak kullanılan tarihi bina boşaltıldıktan sonra kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından talan edildi.

Kars’ta Tarihi Binalar Yavaş Yavaş Yıkılıyor
Osmanlı Rus savaşından sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı 40 yıllık süre içerisinde dikdörtgen ve üç katlı bina şeklinde yapımı gerçekleştirilen ve günümüze kadar birçok alanda hizmet binası olarak kullanılan mimari yapısıyla görenleri büyüleyen tarihi bina bugün içler acısı bir durumda.

Yaklaşık 2 yıl önce Sağlık Müdürlüğü tarafından boşaltılan ve kapısına kilit vurulan tarihi binanın camları kırılmak süratiyle içerisine giren kişi veya kişiler tarafından talan edilen binanın kapı ve pencereleri kırılmış, elektrik aksamları sökülmüş, tavanları yıkılmış bir vaziyette bulunuyor.

Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ederek resimlediği tarihi bina yetkililer tarafından önlem alınmadığı takdirde yıkılarak kaybolacak. İçerisi harabeye dönen tarihi bina zaman zaman da balicilere mekan oluyor

19. yüzyılda Baltık mimari tarzında dikdörtgen planlı olarak yapılan binanın kuzeye bakan dış cephe duvarı Barok süsleme tarzında yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiş. Kars’ın ilk konservatuar binası olarak bilinen tarihi bina Cumhuriyetin ilanından sonra sırasıyla hastane, doğumevi ve hekimevi binası olarak kullanılmış. Tarihi bina taşınmaz tescil edilerek koruma altına alınmış. Koruma altına alınmasına rağmen korunmayan bina kısa süre içerinde yıkılacak

Yusufpaşa Mahallesi Şehit Hulusi Aytekin Caddesi üzerinde bulunan eski Hekimevi binası mahalle sakinlerini de rahatsız ediyor.

Mahalle sakinlerinden Turan Yıldırım, tarihi binanın yavaş yavaş yıkıldığına dikkat çekti.

Yıldırım; “Hekimevi boşaltıldıktan sonra sahipsiz kaldı. Kapı, pencere ve içerisindeki malzemeler sökülerek tahrip edildi. Her gün burayı insanlar ziyaret ediyor. Bu insanlar bile binanın haline acıyor. Koruma altına alınan binanın korunmaması düşündürücüdür” dedi.

Sağlık Müdürlüğü tarafından boşaltılan eski Hekimevi Binası İl Özel İdaresi’ne devredilmişti.

Kars’ta tarihi binalar bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı birer birer yıkılıyor. Kars Kalesi altında bulunan tarihi Kars evleri de ilgisizlikten nasibini alarak yıkılmış durumda bulunuyor.
Kaynak: İHA