Kıdem tazminatı çalışanların lehine işlemiyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının tehlikede olup olmadığına açıklık getirdi. Kıdem tazminatıyla ilgili henüz bir karara varmadıklarını belirten Çelik, "Kıdem tamzinatı sisteminin şu anda çalışanların bütünlüğü açısından işlemediği ortadadır" ifadesini kullandı.

Kıdem tazminatı çalışanların lehine işlemiyor
tv8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan ile Başkentten programının bugünkü bölümüne konuk olan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı tartışmalarına son noktayı koydu.

"KIDEM TAZMİNATI DA FON KURULMASI DA GÜNDEME YENİ GELMEDİ"


Kıdem tazminatının 1936 yılından beri mevzuatta olduğunu anımsatan Çelik, "1975 yılında da o zamanki iş kanununda yer almış. Kıdem tazminatının kıdem tazminatı fonuna dönüştürüleceği taraflarca konuşulmuş, tartışılmış ve yasada yer almış. Yani kıdem tazminatı 1936'dan beri, fon kurulması da 1975 yılından bugüne Türkiye'nin gündeminde olan bir hadisedir" dedi.

"BUGÜNÜN PATRONU İŞÇİSİNE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDA"

Bu konuya bir işçi ve işveren gözüyle bakmamak gerektiğini savunan Çelik, "20. yüzyılın bakış açısıyla olaya bakarsanız; ben çalışanım ne alırsam kar, bilmem arkadaş sen ne üretirsen üret yaklaşı mı daha keskin. Ama bugünün yaklaşımı öyle değil. Patron işçisini eğitiyor, çok daha nitelikli hale getireyim, çok daha üretim gerçekleştireyim, aramızda iyi bir dialog olsun, benden ayrılmasın, kalıcı bir ekibim olsun ,verimim artsın ve dünya piyasalarında rekabet edebilecek kaliteli ürün üretebileyim diye bakıyor. Bugünün patronu işçisine böyle sahip çıkmak zorundadır, aksi takdirde rekabet edemez" şeklinde konuştu.

Sağlıklı bir üretimin olmadığı, huzurlu bir yönetim ortamının olmadığı yerde, patronun iç piyasada da dış piyasada da rekabet şansının olmadığını söyleyen Çelik, "Dolayısıyla bugünün patron anlayışıyla, dünün işçi anlayışnda ciddi farklılıklar var. Yani sendikayla işveren, işverenle sendika arasındaki gerilimler 20. yüzyıl gerilimleri değil. Eğer siz iş piyasalarının, yatırım piyasalarının önünü açacak, yatırımı hızlandıracak ve yatırım geliştirecek tedbirleri almıyorsanız bu şu anlama geliyor; istihdam alanı daralıyor işsizlik de artıyor demektir" diye konuştu.

"HERKES YATIRIMA KOŞMALI"

Yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Çelik, "Herkes yatırıma koşmalı. yatırım yapılmalı ki istihdam alanı genişlesin, işsiz adam iş bulsun. Şimdi şunu yaprsanız; siz yatırım ortamını daraltır, yatırım yapamaz noktaya gelir ama bana iş ver derseniz, sana iş veremeyiz çünkü yatırım ortamı iyi değil. Önce yatırım ortamını iyileştirmemiz gerekiyor ki, 9 yıldır bununla uğraşıyoruz. Buna paralel olarak da istihdamı artırma mücadelesi veriyoruz" ifadelerini kullandı. Çelik şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllara baktığımız zaman iki şey var; bir çalışanların iş güvencesi yok, iki işsiz kaldırğı zaman işsizlik sigortası yok. Böyle olunca kıdem tazminatının varlığı çok ciddi bir anlam ifade ediyor. Ama zaman içerisinde işsizlik sigortası devreye girdi. şu anda bizim işsizlik fonunda 49.4 milyarımız var. İşsizlik fonuyla işsiz kalanlara belli süreler destek sağlanıyor. İş güvencesiyle ilgili bazı adımlar atılmış. Dolayısıyla işveren diyor ki, kıdem tazminatı benim yatırım ortamımda ciddi engel teşkil ediyor."

Kıdem tazminatının kamuda çalışanlar için bir şey ifade ettiğini belirten Bakan Çelik, "Özel sektörde çalışanlar açısından kıdem tazminmatının bir anlam ifade etmediği ortadır. Hele taşeronlaşmanın olduğu bir ortamda kıdem tazminatından yoksun bırakılan işçilerimizi dikkate aldığımız zaman, işçiler lehine çalışmayan bir sistemle karşı karşıyayız. Kıdem tamzinatı sisteminin şu anda çalışanların bütünlüğü açısından işlemediği ortadadır" şeklinde konuştu.

Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili nasıl çözüm bulunabilr noktasında olduklarını ifade ederek, "Henüz karar almadıl ama aldığımız zaman söyleyeceğiz" dedi.