Başbakan Erdoğan: Herkesle Görüşerek İdeal Bir Anayasa Yapmak İstiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusunda bir dayatmalarının olmadığını belirterek, herkesle görüşerek ideal bir anayasa yapmak istediklerini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusunda bir dayatmalarının olmadığını belirterek, herkesle görüşerek ideal bir anayasa yapmak istediklerini vurguladı.

Erdoğan, Azerbaycan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, “Anayasayla ilgili çalışmalarımız şu anda her siyasi partinin yapmasını arzu ettiğimiz bir çalışma. Biz şu anda AK Parti olarak kendi dersimizi çalışıyoruz. Görevlendirdiğimiz arkadaşlarımızla bu çalışma devam ediyor. Bu çalışmayla bir çerçeve adeta oluşturacağız. Biliyorsunuz, daha önce yaptığımız bir çalışma zaten vardı. Bu süreçte Türkiye’de bir çok şeyler değişti. Bir çok sivil toplum örgütünün bu alanda yaptığı çalışmalar var, yayınladıkları bir konuyla kitapçıklar var. Bunun yanında halkın bu sürece katılımına yönelik çalışmalar var. Bütün bu çalışmalar üzerinde bizim bu 9 kişilik heyetimiz çalışmasını sürdürüyor. Bunu belli bir neticeye vardıracak.” dedi.

    Erdoğan, kendilerinin yeni anayasa konusunda muhalefete çağrılarını yaptıklarını ve sürecin 1 Ekim’de başladığına işaret etti. Erdoğan, şunları söyledi: “Bz muhalefete her zaman çağrımızı yaptık, her zaman yapıyoruz, yine yapıyoruz. Bu süreç, 1 Ekim’den başlayacak bir süreçtir. 1 Ekim’den başlayacak bu süreçte muhalefet bu bizim çağrımıza, bizim davetimize nasıl cevap verir bilemiyorum. Şunu çok açık ve net söyledik ve söylüyoruz: Biz herhangi bir dayatmanın içerisinde değiliz. İktidarı ile muhalefetiyle bu konuda oluşacak bir komisyon bunun temel ilkelerini, içeriğini, sadece kendi aralarında değil, bütün STK’larla birlikte, akademisyenler, medyayla hatta hatta bu konuda söyleyecek sözü olanlarla görüşmek suretiyle en iddielini yakalamanın içinde olacaklardır.“ diye konuştu.

Herkesin anlayacağı kısa bir anayasa yapılmasını istediklerini ifade eden Erdoğan, “Meydanlarda söyledik. En doğudaki en batıdaki, en kuzeydeki en güneydeki vatandaş işte bu benim anayasam diyebilmeli. O dili orda görmeli. Şu andaki anayasamız gibi amalarla, ancaklarla, geçici maddelerle dolu bir anayasa istemiyoruz. Çok daha kısa, özet bir anayasa olsun istiyoruz. Temennimiz odur ki bu amacımıza ulaşırız. Amalarla, geçici maddelerle dolu bir anayasa istemiyoruz.” şeklinde konuştu.