Yerel Yönetim Bütçeleri Denizli Kent Konseyi‘nde Değerlendirdi

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu (UNDEF) işbirliğiyle yürütülen "Yerel ve Merkezi Bütçelerin İzlenmesi Aktif Yurttaşlıkla Güçlendirilmesi" projesi, Denizli Kent Konseyi’nde değerlendirildi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından Birleşmiş Milletler Demokrasi Fonu (UNDEF) işbirliğiyle yürütülen "Yerel ve Merkezi Bütçelerin İzlenmesi Aktif Yurttaşlıkla Güçlendirilmesi" projesi, Denizli Kent Konseyi’nde değerlendirildi. Toplantıya Denizli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüdaverdi Otaklı ve Kent Konseyi üyeleri katıldı.

Konu hakkında bilgi veren TESEV Proje Direktörü Fikret Toksöz, sosyal alandaki kamu harcamalarının nereye yapıldığını ve nasıl paylaşıldığını incelediklerini, yerel düzeyde bilinçlendirme sağlayarak merkeze ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bunun için eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanlarını seçtiklerini, Diyarbakır, Denizli, Bursa ve Kocaeli illeriyle İstanbul‘un Kadıköy ilçesini pilot bölge olarak belirlediklerini ifade etti. “Bütçe yapılıyor ama acaba bu para nasıl dağıtılıyor? Bunun üzerinde çalışıyoruz.” diyen Toksöz, kesin hesapları kullandıklarını vurguladı. Ülke genelinde ilköğretimde öğrenci başına ortalama bin lira harcandığını ama bu rakamın iller ve hattâ ilçeler arasında farklılık gösterdiğini anlatan Fikret Toksöz, “Mesela Diyarbakır ile Ankara arasındaki sağlık harcamaları farklı mı diye baktığımızda maalesef olumlu sonuçlar görünmüyor. Denizli’de eğitim harcamaları çok yüksekken diğer illerde daha düşük. İstanbul‘da kişi başına belediye harcamaları, Diyarbakır‘dakilerin iki katı.” şeklinde konuştu.