Aktif Yaşlanın

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Füsun Sağlam, aktif yaşlanma tavsiyesinde bulundu.

Aktif Yaşlanın
Aktif yaşlanmanın bireylerin fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan sağlıklı bir ömür geçirmesini anlamı taşıdığını kaydeden Sağlam “Birey aktif yaşlanma için öncelikle yeterli ve dengeli beslenmelidir. Bir gün boyunca en az 3 öğün yemek yenmeli, öğün atlanmamalıdır. Üç ana, üç de ara öğün yenilmesi önerilmektedir. Her öğünde dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et-yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve, ekmek ve tahıl grubu besinler bir denge içinde tüketilmelidir. Taze sebze ve meyve tüketimi çok önemlidir. Dışarıdan alınacak vitamin ve mineral takviyeleri vücut için zararlı olabileceğinden mutlaka bir doktora danışılarak kullanılması önerilmektedir. Doymuş yağ içeren maddelerden uzak durmak gerekir. Margarinler, kuyruk yağı ve tereyağı doymuş yağları fazla miktarlarda içermektedir. Yaşlı bireylerde günlük alınışı enerjinin en fazla yüzde 30’u yağlardan sağlanmalıdır. Su tüketiminin yeterli olmasına özen göstermek gerekir. Bol su ve sıvı tüketimi sağlık için çok önemlidir. Yaşlı bireylerin günde 2 litre sıvı tüketmesi önerilmektedir. Posalı yiyeceklerin tüketilmesi de gereklidir" dedi.

“YAŞLILIK DÖNEMİNDE BEDENSEL ETKİNLİK ÇOK ÖNEMLİ”

Yaşlılık döneminde bedensel etkinliğin önemli olduğunu ifade eden Sağlam, "Bu etkinlikler temel olarak dayanıklılık ve kuvvet egzersizleri şeklinde olması önerilmektedir. Her iki başlıkta da programlar başlamadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçilmeli, hareketlerin türü, miktarı, süresi ve sıklığı doktorun yönlendirmesine göre yapılmalıdır. Sigaradan uzak durulmalıdır. Her yaş grubunda olduğu gibi sigara yaşlılık döneminde de çok zararlı bir alışkanlıktır. Hiç başlamamak en önemli yaklaşımdır, ancak yaşlı bireylerin ‘bu yaşta bırakılırsa da işe yaramaz’ şeklindeki yaklaşımları son derece yanlıştır. Boş zamanları üretken bir biçimde değerlendirebilmek aktif yaşlanmanın bir gerekliliği kişinin üretime katkıda bulunmasıdır. Sağlık için her gün düzenli bir şekilde uyku gerekir. Mümkün olduğunca aynı saatlerde yatıp, aynı saatlerde kalkması önerilir" diye konuştu.

“YAŞLILAR, EV ORTAMINDA OLASI KAZALARA DİKKAT ETMELİ”

“Yaşlılık döneminde kazalar sık görülen sorunlar arasındadır” diyen Sağlam, şunları söyledi:

“Ev içinde kaygan zeminlerin olmaması (ıslak zeminlerin her zaman kuru tutulması), trabzanların sağlam olması, gerekli yerlerde tutamaklar olması (koridorlarda, banyo ve tuvaletlerde destek alınacak tutamakların olması), kablo gibi materyallerin açıkta olması (görme sorunu olan yaşlı bireylerin yaşadıkları ev içi ortamların, aktivitelerini kısıtlamayacak kadar aydınlık bir ortam olması önemlidir.) Varsa merdiven basamaklarının yüksekliklerinin eşit olması. Evde, kullanım alanlarında fazla eşya olmaması. Sivri köşeli eşyaların olmamasına özen gösterilmeli. Evde kullanılan terlik ve ayakkabı tabanlarının kaygan olmaması. Ayağı kavrayan ayakkabıların kullanılması. Etek ve pantolon boylarının kişilerin ayaklarının takılmayacağı şekilde ayarlanması. Bütün bu yaklaşımlar kişilerin daha sağlıklı ve üretken oldukları bir yaşlılık dönemi için kolaylaştırıcı ve geliştirici önerilerdir."

Kaynak: İHA