Tbmm Başkanı Şahin, Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi İle Biraraya Geldi

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Irak‘ın istikrarı ve başlatılan demokratik çabaların başarıya ulaşabilmesi için 10 Kasım siyasi mutabakatının bütünüyle uygulanması gerektiğini belirterek, "Irak‘ın demokratik çabaları sadece Irak için önemli değildir.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Irak Ulusal Meclisi Başkanı Usame El Nuceyfi ile biraraya geldi. Şahin ve Nuceyfi‘nin baş başa görüşmelerinin ardından heyetlerarası görüşmeye geçildi. Basına açık toplantıda bir konuşma yapan Şahin, Irak‘ın güvenlik ve istikrarının Türkiye‘nin güvelik ve istikrarı kadar önemli olduğuna işaret etti. Iraklıların acılarını ve sorunlarını hafifletecek her türlü yardımı sağlamaya dün olduğu gibi bugün de hazır olduklarını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz mart ayında Irak‘ta yapılan seçimler sonucunda tüm siyasi grupların temsil edildiği Irak Ulusal Meclisi‘nin bir noktada kurucu meclis hüviyetinde kurulmuş olmasını, Irak‘ın geleceği bakımından son derece önemli gördüğümüzü ifade etmek isterim. Ayrıca seçimlerin hemen ardından uzun bir süre sonra kurulması gereken hükümetin, ulusal bir birlik hükümeti olarak geçtiğimiz yıl 21 Aralık‘ta kurulmasını da Türk kardeşleriniz olarak memnuniyetle karşıladık. Biz Türk kardeşleriniz olarak, Irak‘ın

istikrarı ve başlatılan demokratik çabaların başarıya ulaşabilmesi için 10 Kasım siyasi mutabakatının bütünüyle uygulanmasının Irak‘ın geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyoruz. Irak‘ın demokratik çabaları sadece Irak için önemli değildir. Bu çabalarda Irak‘ın başarıya ulaşması, değişim sürecinden geçmekte olan diğer ülkeler için de emsal teşkil edecektir."

Şahin, TBMM olarak Irak Ulusal Meclisi‘nin ihtiyaç duyabileceği her alanda yardıma hazır olduklarına vurgu yaparak, iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla gelişmekte olduğunu söyledi. Şahin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2003‘teki 940 milyon dolardan 2010‘da 7,5 milyar dolara yükseldiğini belirterek, bunun çok önemli bir artış olduğunu kaydetti.

Irak Ulusal Meclisi Başkanı Usame El Nuceyfi de, Irak‘ın geçiş sürecinde bulunduğunu belirterek, yeniden yapılanma ve temsilde çok taraflılık esas alınarak yeni bir yapı kurulmakta olduğunu söyledi. Nuceyfi, Türkiye‘ye bu konudaki desteğinden dolayı teşekkür ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Irak‘ın Türkiye‘ye karşı izlediği politika ve tavır tarafsız bir politikadır. Tüm taraflarla konuşabilen, tüm tarafların saygısını ve takdirini kazanabilen kardeş bir ülke Türkiye. Zor günlerinde Iraklıların yanında olan kardeş Türkiye, Irak‘taki terör olaylarına karşı net bir şekilde kınayıcı tutumunu ifade edebilen ve istikrarlı bir politika sergilemektedir. Irak vatandaşları biliyor ki, bazı ülkeler Irak‘a terör ihraç ederken, araç gereç, malzeme takviyesi yaparken, Iraklıların ölümüne neden olurken;

Türkiye yardım elini uzatmış ve o yaralıları tedavi etme derdine düşmüştür."

Kaynak: İHA