Bitlis‘te ‘Denizcilik Ve Su Sporları‘ Festivali

Bitlis‘in Tatvan ilçesinde, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Denizcilik Müsteşarlığı tarafından düzenlenen ‘Denizcilik ve Su Sporları‘ festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Bitlis‘te ‘Denizcilik Ve Su Sporları‘ Festivali
Eren Üniversitesi öğrencilerinin ve vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği festival Tatvan İskelesi‘nde yapıldı. Burada bir konuşma yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, 2007 yılında kurulan bir üniversite olarak ilk defa böyle bir şenlik düzenlediklerini söyledi. Prof. Dr. Doğru, "Su ve su sporlarını bir başlangıç olarak ve daha sonraları da bu festivali genişleterek devam ettirmek istiyoruz. Su sporlarının haricinde diğer spor dallarına da büyük önem veriyoruz. Bizler suyu, dağı, karı kullanarak bütün sporlarda var olmak ve büyümek istiyoruz. Bizlere bu konuda destek veren herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz ise, Bitlis‘in bu tür etkinliklere ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Gençlerimizin su sporlarına olan meraklarını biliyorum. İnşallah önümüzdeki günlerde yeni gelecek teknelerle gençlerimiz bir üst turda yarış yapma imkanı bulacak. Bugün burada düzenlenen festival görüyoruz ki çok eğlenceli geçiyor. Umarım bu festivaller en iyi şekilde ilerleyen yıllarda da sürer ve tüm Türkiye‘ye örnek olur" şeklinde konuştu.

Amerika Arkansas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Coşkun Bayrak da, BEÜ ile bir protokol imzalandıklarını ve bu kapsamda hem öğretim görevlileri hem de öğrenciler arasındaki ilişkilerin her geçen gün artacağını belirtti.

Denizcilik Müsteşarlığı Daire Başkanı Oktay Kılıç ise, Mustafa Kemal Atatürk‘ün ‘Denizciliği Türk‘ün milli ülküsü olarak benimsemeli ve onu az zamanda başarmalıyız‘ sözünün Türk denizciliğinin rotasını çizdiğini söyledi. Kılıç, "Anadolu‘da, denizcilik kültürünün geliştirilmesi ve sevdirilmesi, gençlerimizin su sporları ve denizcilik faaliyetleriyle tanışarak kaynaşmalarını sağlamak amacıyla Denizcilik Müsteşarlığı olarak son yıllarda iç sularda yapılan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları yoğun ilgi görmektedir. Bu yıl yaklaşık 15 ilden Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ve buna benzer etkinlikler için müsteşarlığımıza yoğun talep geldi. Bu kutlamalarla etrafı denizlerle çevrili, içi göllerle dolu ülkede, denizcilik kültürünün tanıtılması, sevdirilmesi ve giderek yaygınlaştırılması, denizlerin ve iç suların ne büyük bir zenginlik ve ne büyük bir kalkınma potansiyeli olduğunun topluma duyurulması, denizlerin ve iç suların fiilen kullanılabilir hale getirilmesi amaçlıyoruz. Denizcilik sevgisinin canlı tutulması için böylesi etkinliklerin gerekli olduğuna inanıyoruz. Halkımızın da denizcilik sevgisinin gelişmesi için öncelikle çocuklarımızdan başlayarak onlara yelken, kürek, kano gibi su sporları faaliyetlerinin artırılması, tanıtılması ve onların bu faaliyetlerle büyümesinin sağlamasının gerekli olduğunu inanıyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından şenlik çerçevesinde ‘Dragon Kano Yarışları‘ yapıldı. 6 gruptan 24 takımın katıldığı yarışlarda Kickboks Takımı birinci geldi.

Festival; optimist yelken yarışları, su sporları gösteri ve tekne gezisiyle devam etti.

Kaynak: İHA