Madagaskar’A İlk Uluslararası Ödülü Türk Okulu Öğrencisi Getirdi

Madagaskar’da Türk Okulu’nda okuyan Miary Lalah Rakotoarison adı öğrenci, 50 yıllık bağımsızlık tarihi olan Madagaskar’a uluslararası bir başarı getirdi.

Madagaskar’da Türk Okulu’nda okuyan Miary Lalah Rakotoarison adı öğrenci, 50 yıllık bağımsızlık tarihi olan Madagaskar’a uluslararası bir başarı getirdi. Kırgızistan’da Türk okullarında okuduktan sonra Madagaskar’daki Türk Okulu’nda öğretmen olarak görev yapan Talgat Amanov’la birlikte Gürcistan’da düzenlenen Uluslararası Genç Kaşifler Proje Yarışması’na katılan Madagaskarlı Miary Lalah Rakotoarison, matematik projesi dalında altın madalya kazanarak ülkesinin gururu oldu.

    Gürcistan’da geçtiğimiz hafta içi gerçekleştirilen olimpiyatlara ilk kez 2005 yılında katılan Madagaskar, daha önce ödül almayı başaramamıştı. Bu yıl beşincisi düzenlenen olimpiyatlarda toplam 40 farklı ülkeden öğrenci Biyoloji, Kimya, Bilgi Teknolojileri, Fizik, Mühendislik, Matematik gibi alanlarda yarıştı. Rakotoarison, farklı eşitsizliklerin aynı denklemle çözülebileceğini gösteren bir projeyle yarıştı.

    Madagaskar Türk Okulu’nun olimpiyatlardan sorumlu görevlisi Talgat Amanov, öğrencilerini olimpiyatlara matematik öğretmeni Özhan Akdağ’ın hazırladığını söyledi. Cihan’a açıklamasında kendisinin Kırgızistan’da Türk Okulu’ndan mezun olduğunu ve ardından Madagaskar’a geldiğini belirten Amanov, bunun kendisi için ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

    Dünyanın en büyük dördüncü ada devleti olan Madagaskar’da 2002’den beri faaliyet göstermekte olan Türk Okulu’ndan bu yıl mezun olacak olan Rakotoarison, başarısının ardından eğitimine Almanya’da devam edecek. Madagaskar’da toplam 3 Türk Okulu’nda 800 öğrenci eğitim görüyor. Okulun Türkçe Olimpiyatları’nda da şiir dalında bir üçüncülük derecesi bulunuyor. Türk Okulu’ndan bu yıl eğitimlerini sürdürmek üzere 5 öğrencinin ABD’ye, 2 öğrencinin Almanya’ya gideceği belirtildi. Türk Okulu’ndan mezun 14 Madagaskarlı öğrenci halen Türkiye’nin farklı üniversitelerinde eğitim görüyor. 9 personeli bulunan okul, bu yıl üçüncü mezunlarını verecek.