Abd Başkanı Obama, Doğum Belgesini Yayınladı

Amerika’da Cumhuriyetçiler tarafından seçim malzemesine dönüştürülen Başkan Barack Obama’nın doğum yeri konusunda son noktayı Başkan kendisi koydu. Başkan Obama, doğum yeri konusunda yapılan spekülasyonu bitiren doğum belgesini kamuoyu ile paylaştı.

Amerika’da Cumhuriyetçiler tarafından seçim malzemesine dönüştürülen Başkan Barack Obama’nın doğum yeri konusunda son noktayı Başkan kendisi koydu. Başkan Obama, doğum yeri konusunda yapılan spekülasyonu bitiren doğum belgesini kamuoyu ile paylaştı.

    Cumhuriyetçi Parti’den 2012 başkan adaylığı için soyunan kumarhaneler ve emlak milyarderi Donald Trump tarafından son olarak gündeme taşınan Başkan Obama’nın doğum yeri ile ilgili tartışmaya nihayet Obama noktayı koydu. Basına dağıtılan Obama’nın doğum yerini belgeleyen orijinal metin, birçok Amerikan televizyon kanalında normal yayın kesilerek kamuoyuna duyuruldu.

    Amerika’da bir kimsenin başkan olabilmesi için ABD topraklarında doğması şartı aranıyor. Kenyalı bir baba ile Kansas eyaletinden bir annenin çocuğu olan Obama’nın çocukluğu Endonezya‘da geçirmişti. Obama muhalifleri ve aşırı muhafazakarlar sıklıkla Başkanın doğduğunu yerin ABD toprakları olmadığı, hatta Müslüman olduğuna dair birçok iddiada bulunuyordu.

    Obama, rakiplerinin bu gibi iddialarla dikkat dağıtma amacı taşıdığını belirterek, ülkenin "bu tür saçmalıklara" ayıracak zaman olmadığını vurguladı. Beyaz Saray, Obama’nın Hawaii’de doğduğunu belgeleyen evrakın kopyasını basına dağıttı.

    Başkan Obama’nın doğum yeri ile ilgili iddiaları bitiren belgeyi yayınlanmasının ardından Donald Trump, böyle bir kuşkunun giderilmesine ön ayak olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Obama‘nın doğum sertifikası 1961‘deki doğumundan bu yana Hawaii‘de bir kasada saklanıyordu.

    2008 yılındaki başkanlık seçimi sırasında yine benzer iddialar gündeme gelmişti. O dönemde Obama resmi belge olarak kabul edilen, bilgisayardan alınmış bir çıktı ile doğum bilgilerini kanıtlamaya çalıştı. Hawaii‘den bazı yetkililer de bunun doğruluğunu tasdik etmişti. Ancak bu konudaki komplo teorisyenlerinden tatmin olmayan Trump gibi Cumhuriyetçilerin önde gelen isimleri kamuoyunu bu konuda yönlendirmeye çalışıyordu. Bugün yayınlanan doğum belgesinin üzerindeki mühürler, orijinal belgeler olduğunu açık şekilde gösteriyor.

    Babası Barack Hussein Obama, 25 yaşında annesi Stanley Ann Dunham 18 yaşındaymış. Doğum belgesinde ayrıca doğumu yaptıran doktorunda imzası bulunuyor. Bu belgelere göre Barack Hussein Obama II, 4 Ağustos 1961‘de Hawaii‘nin Honolulu kentindeki Kapiolani Doğum Hastanesi‘nde doğmuş.