Spiegel, Bild gazetesiyle atışmaya başladı: Bild gazetesi, sağcı popülist parti rolü oynuy

Alman haber dergisi Spiegel, bu haftaki sayısında Bild gazetesinin gazetecilik anlayışını masaya yatırdı. Bild gazetesini ‘Kundakçı‘ olarak tabir eden Spiegel, Bild‘in yabancılara yönelik olumsuz haberleriyle sağcı popülist bir siyasi parti rolu üstlendiğ



    SİYASİLER, BİLD‘İN AÇIKLARINI YAKALAMASINDAN KORKUYOR
    Spiegel, Bild‘in Thilo Sarrazin tartışmalarını ateşlediğini, Avrupa‘nın finans krizinde sevinçle sörf yaptığını ve 12 milyon okuyucusu olması nedeniyle meclis koridorlarında, bakanlıklarda ve hatta başbakanlıkta Bild manşetlerinin kuşku dahi duyulmadan halkın isteğinin ifadesi şeklinde algılandığı eğilimine dikkat çekti. Siyasilerin ve partilerin, Bild gazetesinin bir açıklarını ortaya çıkaracağından korktukları dillendirildi. Özellikle siyaset ve özel hayatı biraz sorunlu olan önde gelen siyasetçilerin, Bild gazetesinin nefesini her daim ensesinde hissettiği belirtildi.
    Bild gazetesinin yayınladığı makalelerle özellikle intihal suçlamalarıyla dara düşen Almanya Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg‘in adeta savunuculuğunu yaptığını ima eden Spiegel, bulvar gazetesinin Bakan‘ın görevden ayrılıp ayrılmaması konusunda okuyucularına telefon ve internet anketi yaptırdığını yazdı.
    İnternetteki oylamada bakan zu Guttenberg aleyhine oyların olduğunu gören Bild redaktörlerinin internetteki oylamayı geçici bir süre durdurup, telefon ve internet oylaması arasındaki tezadı nasıl ortadan kaldıracaklarını tartıştıklarını haber verdi. Gazetecilerin olayı fark etmesi üzerine internette oylamaya devam edildiği ve cumartesi saat 1.15 civarlarında oylamaya katılanların yüzde 57‘sinin bakanın istifasını istediği belirtildi. Bild‘in Savunma Bakanı zu Guttenberg‘in akademik ünvanını kaybetmesini önleyemediği, fakat şimdi en azından bakanlık koltuğunu korumaya çalıştığı haber verildi.
    Savunma bakanının hazırladığı ordu reformunda bazı eksiklikler olduğu gerekçesiyle bakanlığın geniş çaplı bir reklam kampanyası başlatacağı ve Bild gazetesinin reklam konusunda zu Guttenbnerg‘e severek yardımcı olacağını dile getirildi. Bild‘in bazen de siyasiler ve ünlüler hakkında yazdığı yalan haberlerin ayyuka çıkması üzerine ise bu siyasileri yakın takibe aldığı ima edildi. Spiegel ayrıca, Bild gazetesinin 2001 yılına kadar günde 4,5 milyon sattığı ve bu rakamın şimdilerde 3 milyonun altına düştüğünü hatırlattı.