Biden: İnterneti İfade Özgürlüğüne Kapatan, Bunun Çıkmaz Sokak Olduğunu Görecek

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, interneti ifade özgürlüğüne kapatan ama iş dünyasına açan ülkelerin, bunun çıkmaz sokak olduğunu göreceklerini söyledi.

Biden, “Bu faaliyetlerin arasına bir duvar koymaya çalışıyorlar ama “ekonomik internet”, “siyasi internet”, “sosyal internet” gibi ayrımlar yok. Sadece bir internet var ve bu açık ve özgür bir ortam olmalı.” dedi.


İstanbul Kongre Merkezi`nde düzenlenen II. Küresel Girişimcilik Zirvesi`nin açılışında konuşan Joe Biden, Başkan Barack Obama’nın Washington’da düzenlenen I. Küresel Girişimcililik Zirvesi’nde yaptığı konuşmadan yaptığı alıntıda, “Biz bir inanç paylaşıyoruz: Birbirimize belli başlı beklentilerimiz dolayısıyla bağlıyız. Onurlu yaşamak, iyi eğitim almak, sağlıklı yaşamak, kimseye rüşvet ödemeden iş kurmak. Serbestçe konuşabilmek, barış ve güven içerisinde nasıl yönetileceğimize dair söz hakkımız olması ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek vermek.” ifadelerini aktardı.


“Obama bu konuşmayı yaparken, sadece birkaç ay içerisinde bu arzuların Ortadoğu ve Kuzey Afirka’yı dönüştüreceğini bilmenin imkanı yoktu.” diyen Biden, bölgede yalpan ve yapılmakta olan devrimlerin girişimci bir bakış açısı gerektirdiğini dile getirdi. Biden, “Otoriterlik, yolsuzluk, rüşvet ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen halklar; siyasi ve ekonomik özgürlüğü getirecek yönetimler istiyor.” diye konuştu.

“Özgürlükleri koruyan, şeffaflığı özümsemiş, aktif sivili topluma izin veren, kadınlara eşit fırsatlar sunan hükümetler, işte onlar girişimcilerin yolunu açanlardır.” diyen Biden, şöyle devam etti: “Her ikisini birden yapmaya çalışmak olmaz. Mesela interneti ifade özgürlüğüne kapatan ama iş dünyasına açan ülkeler, bunun çıkmaz sokak olduğunu göreceklerdir. Bu faaliyetlerin arasına bir duvar koymaya çalışıyorlar ama “ekonomik internet”, “siyasi internet”, “sosyal internet” gibi ayrımlar yok. Sadece bir internet var ve bu açık ve özgür bir ortam olmalı. Girişimciliğin itici gücü internettir.”

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, “Yeni Steve Jobs bir Türk olabilir” sözlerine hiç şaşırmadığını ifade eden Biden, “Bu çok değerli bir hedef. Türkiye, şimdiden kendi yeteneklerini geliştirmiştir.” dedi. 2023’te Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girme hedefini hatırlatan Biden, Türkiye’nin son 10 yılda çok büyük gelişmeler kaydettiğini vurguladı.

Girişimcilere düşenin Steve Jobs’un dediği gibi “farklı düşünmek” olduğunu vurgulayan Biden, yöneticilerin de onlara bu yolda destek vermesi gerektiğini kaydetti. Biden, “En değerli kaynak yerin altında yatan değil, aklımızda bulunandır.” dedi. Biden, baskı ve engellemelere başvuran ülkelerin girişimciliği asla yeşertemeyeceğine dikkat çekti.


Fikri mülkiyet haklarının yıllar boyunca çalındığına dikkat çeken Jobs, “Çalınmış fikirlerle hiçbir zaman özgün fikirler ortaya konamaz ve sektör geliştirilmez.” ifadelerini kullandı.


Fen ve teknolojinin, ABD`nin tekelinde olmadığını vurgulayan Biden, bundan sonraki girişimcilik zirvesine 123 ülkenin katılacağını ekledi.

Edison`un "Büyük bir fikre sahip olabilmek için birçok fikriniz olmalı" sözlerini aktaran Biden, "İşte küresel girişimcilik zirvesi de bu temele dayanıyor." dedi.