Suriye Muhalefeti: "esad Ailesiyle Aynı Masaya Oturmayacağız"

Suriye Milli Konseyi Sözcüsü Burhan Galyun, "Sivilleri katleden yöneticilerle aynı masaya oturmayacağız.

Bunların başında Beşar Esad ve ailesi geliyor" dedi.

Rusya hükümetinin daveti üzerine Moskova`da bulunan Suriye Milli Konseyi temsilcilerinden oluşan heyet, Rus yetkililerle olan görüşmelerinden sonra basın toplantısı düzenledi. İnterfax Ajansı`nda düzenlenen basın toplantısında Moskova ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getiren heyet başkanı Burhan Galyun, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Yardımcısı Mihail Bogdanov ve ayrıca Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı İlyas Umahanov ile çok faydalı görüşmeler yaptık. Gerçi Rus tarafını Esadrejimine baskı yapması konusunda ikna edemedik ama onlar da bizi Esad`la aynı masaya oturmamaktaki kararlılığımızdan vazgeçiremedi. Bizim hedefimiz, Libya senaryosunun Suriye`de tekrarlanmasına yol vermeden barışçıl yollarla iktidarı devirmektir. Rusya`dan da bu konuda destek istedik" diye konuştu.

Suriye halkının ülkesinin içişlerine dışarıdan müdahale yapılmasına karşı olduğunu söyleyen Burhan Galyun, "Şiddet, ölüm ve tiranlığın sembolü haline gelmiş diktatör rejimi barışçıl yollarla devirmeye çalışıyoruz. Tabii ki gönül ister ki Beşar Esad, bu çabalarımızı dikkate alarak, gönüllü olarak istifa etsin. Bu şekilde kendisi Arap dünyasında bir ilke imza atabilir. Görüşmelere devam edeceğiz. Ama sivilleri katleden yöneticilerle aynı masaya oturmayacağız. Bunların başında ise Beşar Esad ve ailesigeliyor" dedi.

Bu arada, Rus hükümetinin Suriye muhalefetini Beşar Esad hükümetiyle görüşme masasına oturmaya ikna edemeyişini Rusya`nın Ortadoğu`daki eski gücünü kaybetmiş olmasına bağlayan Rus uzmanlar, hükümetin Suriye`deki çıkarlarını tamamen kaybetmemesi için er veya geç bu ülkede işbaşına gelecek olan muhalefetle ilişkilerini iyileştirmesi gerektiğini savunuyor.
Kaynak: İHA