Gürsu'da Tarih Ayağa Kaldırılacak

Bursa'nın Gürsu Belediyesi yetkilileri, ilçedeki Rum mimari özelliklerine sahip tarihi evlerin restore edilerek turizme kazandırılması için Yunanistan'da incelemelerde bulundu

Bursa'nın Gürsu Belediyesi yetkilileri, ilçedeki Rum mimari özelliklerine sahip tarihi evlerin restore edilerek turizme kazandırılması için Yunanistan'da incelemelerde bulundu. Rum evlerini mercek altına alan heyet, Gürsu'yu tarihi kimliğine kavuşturarak , turizm pastasından farklı bir pay sahibi olmak istiyor.
Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, şirin ilçenin tarihi yapısının gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar başlattı. Yapılan incelemede Gürsu'daki pek çok tarihi binanın Rum mimarisine göre inşa edildiği belirledi. Özellikle Taşköprü, Mimarsinan ve Fatih caddesinde yaklaşık 200 yıllık, toplam 57 yapı tespit edildi. İlçenin turizm potansiyeli açısından son derece önemli olan bu tarihi binaların yenilenmesi için çalışmalar başlatıldı. 27'sinin onarımı aciliyet arz eden tarihi evler için Bursa Valiliği Taşınmaz Kültür Varlıkları katkı payından röleve için 100 bin liralık bütçe ayrıldı.
AB ULUSAL AJANSI'NDAN 10 BİN 150 EURO YARDIM
Ardından binaların aslına uygun olarak restorasyonunun sağlanması için Asya'dan Avrupa'ya Turizm Köprüsü adında bir proje hazırlandı. Hedeflenen amaç, mübadele sırasında Yunanistan'a giden, yada Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen Türklerin geride bıraktığı taşınmaz kültür varlıklarının yerinde incelenmesiydi. AB Ulusal Ajansı, yapılan projeyi yerinde bularak, 10 bin 194 Euro yardımda bulundu.
Bunun üzerine proje kapsamında Yunanistan'a kültür gezisi düzenlendi. Gürsu Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi ve Gürsuspor Başkanı Talat Öztürk, proje sorumlusu ve sanat tarihçisi Ümit Arslanoğlu, proje koçu Hüseyin Özmen proje katılımcılarından Serdar Deveci, Kenan Şimşek, Merve Özmen, Esra Güngör, Ömer Kökcam'dan oluşan bir heyet, Rum mimarisini yerinde incelemek için Yunanistan'a geldi.
YUNANİSTAN'DAKİ OSMANLI İZLERİ BURSA HEYETİNİ GURURLANDIRDI
Rehber Nizamettin Kır eşliğindeki Gürsulular, ilk olarak Gümülcine ve İskeçe kentlerindeki tarihi yapıları gezdi. Türklerin yoğun olarak yaşadığı bu bölgedeki Osmanlı izleri, Bursa heyetini gururlandırdı. Rum mimarisini mercek altına alan ekip, yetkililerle görüşerek bilgi alışverişinde bulundu. Sanat tarihçisi Arslanoğlu, yapıların, tarihi dokusu hakkında bilgi verdi. 4 gün boyunca Yunanistan'ı gezecek olan heyet, bundan sonra da Gürsu'daki tarihi evlerin sahiplerine restorasyon için yol gösterecek.
Proje koçu Hüseyin Özmen, "Yunanistan'da yaptığımız incelemelerde gördüğümüz Osmanlı izleri bizi gururlandırdı. Öyle ki bir çok yapıda Osmanlı ve Rum mimarisinin tipik özelliklerini bir arada görmek mümkün. Yunanistan'daki bu değerlerin dikkatle incelenmesi, Gürsu'daki tarihi dokunun geleceğe taşınmasında önemli faydaları olacak. Yunanistan'daki incelemelerimizin ardından ilçedeki mülk sahipleriyle görüşerek hazırladığımız rapor hakkında bilgi vereceğiz. Ve en kısa sürede yapı sahiplerine teknik ve mali açıdan gerekli desteği vermeyi planlıyoruz. Restorasyonun ardından Gürsu'nun İznik'i bile gölgede bırakacağını düşünüyoruz. Çünkü yaptığımız teknik gezide bunun ışığını gördük" dedi.