Atatürk Havalimanı'nda şair padişahlar sergisi açıldı

Atatürk Havalimanı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetmenin yanı sıra şiir de yazan 27 padişahın sergisi açıldı. Yolcular, 33 padişahın 27'sine ait por

Atatürk Havalimanı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nu yönetmenin yanı sıra şiir de yazan 27 padişahın sergisi açıldı. Yolcular, 33 padişahın 27'sine ait portreler ve şiirlerden örneklerin bulunduğu etkinliği ilgi ile takip ediyor.

Prof. Dr. İskender Pala'nın derlediği aralarında Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Yıldırım Bayezid, Dördüncü Murat'ın da bulunduğu 27 padişaha ait eserler "Şiirin Sultanları" adi ile dış hatlar terminalinde sergilenmeye başlandı.

Türk Hava Yolları (THY) ve TAV Holding'in katkı sağladığı kültür sanat etkinliğinin açılışına; İskender Pala'nın yanı sıra THY Yönetim kurulu Başkanı Hamdi Topçu, TAV Holding CEO'su Sani Şener, havalimanındaki diğer birimlerin yöneticileri ile yolcular katıldı.

Hamdi Topçu, THY olarak İstanbul'un en önemli geçiş noktası olan Atatürk Havalimanı'nda böyle bir serginin binlerce kişiyle buluşmasına katkıda bulunmanın kendilerini onurlandırdığını söyledi.

İskender Pala da yaptığı konuşmada, İran Şahı ile Osmanlı sultanının yazdıkları şiirlerle birbirlerini karşılıklı iğneleme, iltifat, sitem ve teşekkür ettiklerini anlattı.

Pala, sultanların yoğun bürokrasi içerisinde şiire vakit ayırmalarını şiirin gücü ve devletin gücünü birleştirdiklerini ifade edip, "Zafer kazanıldığında zafername, şehir kaybedildiği zaman o şehrin arkasından bir ağıt yakmışlardır. Dikkat edildiğinde padişahların sevinçlerini ordularına şiir şeklinde anlattıklarını göreceksiniz.Zihinlerdeki Osmanlı sultanları hakikatte hükümdarlar değil, biraz bizim gibi yaşayan insanlardır. İnsani duyguları ön plandaydı, yarı tanrı değildi." izahını yaptı.

Konuşmaların ardından Topçu, Pala'ya uçak maketi hediye etti. Kurdela kesiminin ardından katılımcılar hep birlikte sergideki eserleri inceledi.