Bu mezar herkesin geçtiği yerde, ayaklar altında

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, herkesin gelip geçtiği bir alanda bulunan Kahveci Baba'nın mezarı, her gün Hacıbektaş Veli Müzesi'ni ziyaret eden yü

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde, herkesin gelip geçtiği bir alanda bulunan Kahveci Baba'nın mezarı, her gün Hacıbektaş Veli Müzesi'ni ziyaret eden yüzlerce ziyaretçinin ayaklarını basarak geçtikleri alanda yer alıyor.

Edinilen bilgilere göre, Hacıbektaş Veli dergahında bulunan Kahveci Baba'nın herkesin ayaklar altında olmasının nedeni ise bir rivayete dayandırılıyor.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde her yıl 500 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği ve içerisinde ünlü Türk düşünürü Hacıbektaş Veli'nin türbesinin de bulunduğu Hacıbektaş Veli Müzesi'nin 2. Avlu bölümünde, Alevi-Bektaşi inancına sahip insanlarda kutsal olduğu belirtilen Aslanlı Çeşmenin hemen yanında bulunan Kahveci Baba'nın mezarı mermerle kapatılmış halde,her gün yüzlerce insan tarafından üzerinden geçilen bir konumda yer alıyor.

Rivayete göre, Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı döneminde dergahta kahveci olarak görev yapan ve o dönemde Kahveci Baba olarak da isimlendirilen kişi, ''Kahve döverken çıkardığım sesler ile herkesi rahatsız ettim, öldükten sonra da mezarıma basarak beni rahatsız etsinler'' şeklindeki vasiyetinin bir gereği bu durumda olduğu ifade ediliyor.

Müze ilgililerinden edinilen bilgilere göre, Kahveci Babanın, vasiyeti gereğince mezarının ayak altında olduğuna inanıldığı ve kendisinin yakınlarına ilettiği şekilde bu alana gömüldüğü belirtildi.

Alevi inancında, ayakaltı olma manası da taşıyan Turab olma özelliğini de yansıtması açısından anlamlı olduğu değerlendirilirken, şu bilgiler dikkat çekiyor: "Hacı Bektaş Veli Dergahı'nın etkin olduğu dönemde dergahta Kahveci Baba diye bir kişi yaşıyordu. Kahveci olduğu için her gün dibekte kahve döver, bunu yaparken de çok ses çıkarınca, dergahta bulunan babaları, dervişleri rahatsız ettiğini düşünüyor ve bu nedene dayalı olarak da yakınlarına vefat etmeden önce, 'Ben dergahta günlük kahve dövüyorum, bunu yaparken de çıkan yüksek ses ile herkesi rahatsız ediyorum. Bu nedenle beni ayak altına bir yere gömün. Ben yaşarken nasıl onları rahatsız ettiysem, yaşayanlar da ben öldükten sonra mezarıma basıp beni rahatsız etsinler' şeklinde bir vasiyette bulundu.''

Aslanlı çeşmeden su içtikten sonra, kutsal olarak bilinen birimleri ziyaret eden ziyaretçilerin bu durumu bilmemesi nedeniyle mezarının üzerinden geçmesinin yanlış bir hareket olduğu, ziyaretçilerin bu mezar alanının hemen yanı başına bir uyarı levhasının konulmasının gerektiği belirtildi.